Thursday, September 10, 2015

Best Friends


Salam semua. Tetiba rasa nak menulis. Ahh layan jela. Tengah ada mood ni kan.


Cuba bayangkan. Kau ada kawan rapat yang berlainan jantina. Korang selalu spend time together, buat kerja sekali, share stories and problems semua tu la. Tapi pada masa yang sama, mesti akan timbul rumours punya. MESTI. Ada la orang yang akan cakap 'dorang tu sebenarnya suka sama suka tu tapi taknak mengaku' atau 'rapat lebih lebih tu mesti ada pape tu', 

Kalau rumours saje takpe. Ni keluar pulak assumption lain macam 'aku confirm ah dorang ni suka sama suka, tak caye jom kita tuggu dan lihat'. Maka bermula lah segala judgement daripada orang ramai. Pada masa ni kau buat la apa pun dengan kawan rapat kau tu, mesti akan dipandang serong. Bila kau rapat dengan dia sembang sesama semua tu orang akan cakap 'see kan aku dah kata dorang memang ada something going on'. Kira macam tindakan kau membuktikan yang assumption dorang tu betul. Pastu bila korang jarang keluar sesama pulak 'eh gaduh ke apa tu, alaa kalau kawan biasa takkan la nak gaduh sentap sampai camtu. mesti ada pape ni'. You got the picture? Buat la apa pun, mesti akan dipandang salah dan mesti still akan buktikan assumption dorang tu betul.


Tak boleh ke lelaki dan perempuan berkawan baik tanpa ada pape perasaan pun? Ok even kalau salah sorang ada perasaan pun, takleh ke dua orang tu berkawan baik?  Ok la ok la even kalau dua dua ada perasaan pun, tapi takleh ke dua orang tu berkawan baik? Bukan ke tu hak dorang nak kawan ke nak bercinta ke nak gaduh ke, eh suka hati dorang la nak buat apa pun asalkan tak ganggu manusia lain. Kenapa manusia selalu je nak buat assumption dan tak tanya langsung tuan punya badan pasal cerita sebenar? Kan lagi senang. Things would be clear and there is no more wrong assumption.

Penah ke korang fikir apa yang dua orang tu akan rasa? 'eh kita takleh rapat dah sekarang ni sebab semua orang cakap kita ada pape'. 'eh takleh dah nak buat keje sama sama nanti orang ingat kita ni sembunyikan pape pulak dari dorang' Secara tak langsung, dua orang kawan rapat yang selesa bersama terpaksa kurangkan sikit interaksi sebab taknak manusia bercakap. Padahal dorang hanya ada satu sama lain je untuk selesa share masalah semua tu. Tapi sekarang terus jadi terbatas.

Padahal sebenarnya takde pape pun. Benda simple. Kau rapat dengan orang tu sebab kau selesa berkawan dengan dia. Habis. Tapi tu la. Maybe sebab pemikiran orang sekarang selalu 'lelaki dengan perempuan mustahil boleh kawan rapat gini kalau takde pape'. So keluar la segala assumption yang tak betul. Yang terkesannya, dua orang tu. Terus semua jadi complicated. 

So what is the solution? I don't know. Maybe you could just ask them so that they can clear things up rather than making more and more wrong assumptions. If there's nothing going on, then it's okay. If there's really something going on, maybe they will tell you. But if they don't wanna tell or open up, then it's their choice. Please do something that can help your friends, not putting them in a complicated situation.

yours truly,

1 comment:

Fairuz Waheeda Binti Tamat said...

manusia mmg judgmental, toksah hirau

yang penting cerita hantuuuu pls

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars