Tuesday, November 20, 2012

Interbatch Games


salam semua

cuti midsem akhirnya sudah berakhir. dan aku rasakan bahawa cuti kali ni walaupun seminggu tapi sangat la penuh. hee. ni sebab pegi Kuantan punya pasal la ni. kenapa? laa tak tahu ke?

International Islamic University Malaysia Kuantan - SCIENCESS mengadakan perlawanan setiap tahun antara batch dan pada tahun ini Interbatch Games diadakan pada 17 dan 18 November 2012. kebetulan pada hari tu aku masih lagi dalam cuti midsem. kalau orang dah offer, mesti la aku tak tolak kan. aku tetap batch 112! haha. ditawarkan untuk mewakili batch 112 dalam pertandingan volleyball dan kami bakal berentap dengan batch yang lain. fuuh. maka dengan itu pada hari Khamis, 15 November 2012 aku telah selamat tiba di Kuantan. sampai je disambut oleh Hafiz, Safwan dan Amiey. sampai bilik aku yang lama pada pukul 8 pagi macam tu. ramai tido lagi. then pada pukul 10 pagi, diorang ajak main futsal. on sajaaa. lagipun dah lama tak main futsal dengan diorang nih. memang bestt.

tengah hari tu rehat jela. 9 jam atas bas penat kot. main futsal pun lagi la penat. so tawaran mereka untuk bermandi air terjun di Berkelah tidak dapat dilaksanakan. huhu. Dania datang IM tengah hari tu. lama gila tak jumpa Dania! last jumpa masa kat CFS bulan berapa entah dulu. sembang sembang sampai la petang. lepas Asar, kitorang bergerak ke sports complex untuk latihan team volleyball yang pertama. setelah membuat warm up semua, maka first six ditentukan - aku, Mohsen, Arip, Ejat, Raffiey dan Qayyum. subs - Amiey dan Putra. alhamdulillah semua masih boleh digging dan serve walaupun tak konsisten. kena mula dari awal balik la. bukan semua pernah main volleyball pun. hentam saja. maka, segala posisi ditetapkan dan strategi dirancang mengikut apa yang sesuai. Qayyum sebagai setter. segala rules yang penting dan cara permainan dimaklumkan kepada semua. lepas dah faham tu, baru kitorang start main. main, main dan main.

malam tu, rehat jap. aktiviti bersama rakan-rakan terchenta - geng M! haha. aku, Hanis, Ahnaf, Ejat dengan Ansary. Safwan, Amiey dengan Ajmal pun ikut. ke mana? Ana Ikan Bakar Petai! lama gila tak makan ikan bakar kat sana. perghhh. aku ingatkan aku sorang je dah lama tak makan. rupa-rupanya diorang ni pun tak makan lagi sem ni. tunggu aku datang Kuantan baru nak makan la konon. ceh ceh. terharu la pulak. haha. malam tu lepas balik IM, memang penat gila maka terus tertido untuk meneruskan hari esok.


esoknya kitorang training lagi. kali ni cuba main dengan team yang dah dibuat. nak bagi chemistry lebih kuat.bukan senang nak wujudkan chemistry dalam sebuah pasukan tu. kitorang pagi tu training dengan team volleyball sisters 112 jugak. diorang memang mantap. ramai player SMAC dulu yang ada dalam team tu. memang boleh agak dah diorang boleh menang. team kitorang pun kelam kabut jugak nak lawan diorang. stop training sebelum Jumaat. lepas Jumaat, datang kampus balik ada meeting batch la apa la. lepas Asar, pegi balik sports complex untuk training. memandangkan ramai sangat team yang turun untuk training, kitorang berpindah ke court KOM untuk training. dan seperti dijangka, team yang selalu aku main dulu ada kat sana. Zamri, Awe and the gang. perghh. lama gila tak jumpa. memang power la training dengan diorang walaupun sekejap. at least biar dapat rentak. malam tu kitorang datang lagi ke sports complex untuk training. fuuh. nampak tak semangatnya? :P


Sabtu - hari yang dinanti telah tiba. majlis perasmian IBG bermula pada pukul 2.00 petang. sampai-sampai je dah nampak dah muka-muka player volleyball yang aku kenal. berjumpa dengan Zulhifi dan Mujahid yang satu team untuk PRESSS dulu. diorang mewakili batch diorang. memang erkkk. diorang kenal aku dan tau la aku budak import yang dibawak masuk. hehe. tak kesah la. asalkan boleh main. pertandingan bermula.

rindu gilaa. lama tak jumpa kakak paling sempoi - kak Maslin! :D
batch 112 memang terbaek - sokongan dan cheers memang gempak! kitorang boleh buat comeback masa first game dan memenangi perlawanan pertama menentang batch mana entah. memang serius aku sendiri pun tak sangka boleh menang. haha. alhamdulillah. malang sekali game kedua, lawan team Hifi dan Mujahid, ada kontroversi sikit dengan referee dan membuatkan team kami down dan tidak berjaya mengejar points. game ketiga, down gila bila provokasi yang dilakukan oleh penyokong pihak lawan yang sampai masuk ke dalam court. hati panas hanya Tuhan saje yang tau. takpe la kalah pun. kitorang pun memang la takde power mana pun. ok la tuu boleh menang satu game. siapa sangka boleh buat comeback dengan cheers yang sangat kuat oleh bebudak 112. thanks la korang. hee.






ambik gambar semangat sebelum perlawanan seterusnya :)
sekali jadi referee terjun daaa

lepas dah kalah tu baru la aku dapat tahu rupanya dah ada orang hantar bantahan kepada urusetia. kalau team kitorang dapat masuk ke semi final pun, aku terpaksa dikeluarkan daripada permainan. gila sedih. huhu. takpe la. tak layak pun masuk semi. boleh main 3 game pun okay la tu. hehe. malam tu kitorang datang nak tengok semi final volleyball. tetiba aku terpaksa menjadi referee untuk perlawanan batch mana entah lawan team Zamri dan Panjang. memang gempak gila la. team diorang kena tinggal mula mula. lepas tu buat comeback yang memang gila gempak. jauh gila kejar. perghh. dan rubber set mencetuskan kontroversi. haha. memang lawak gila. kecoh habes satu sports complex. aku pun sebagai referee terkesima sebentar. kehkeh. alhamdulillah at last semuanya okay. fuuh. malam tu lepak kat gerai Abang Dee. makan makan sambil tengok bola. masa tu baru aku bagitau Zamri dengan Panjang yang aku dah pindah USM, sebab tu lama tak turun main dengan diorang. huhu.


hari Ahad, team 112 akan bertanding lagi. volleyball sisters, basketball, tracks, futsal lelaki dan badminton lelaki. malang sekali bas aku awal pagi tu. so memang tak sempat langsung tengok diorang lawan. thanks Dania sebab sudi hantar aku ke terminal bas. thanks korang semua yang masih menerima aku di sana. nampak tak betapa poyo ayat aku. nampaknya lepas ni aku tak boleh dah la nak join IBG tahun depan. aiseh. takpe la takleh join pun. jadi coach pun bolehh apa. kan kan? haha. semoga berjumpa lagi UIA Kuantan! sampai Pudu jumpa Eyqa yang kebetulan nak balik USM jugak. tapi tak sama bas pulak. takpe laa. sampai sampai Penang je dengar cerita team volleyball sisters menang emas. aku dah agak dah. diorang memang power. dan banyak jugak la team 112 memenangi pingat dalam games hari tu. dan batch 112 berjaya mendapat tempat ketiga keseluruhan untuk IBG kali ini. TAHNIAH! :D

Batch 112 - credit to Syazwan Zainudin
112 FIGHTING!

p/s: siapa tau number jersi aku? :P

yours truly,

Sunday, November 11, 2012

Happy Midsem Break!


ok. sebab cuti, maka aku free dan aku pun nak update blog. tak nak la kosong je kan. dah dah. jom aku cerita sikit ni. dah lama tak bebel.

9 November 2012

hari Jumaat! hari untuk student balik ke rumah lepas kelas kerana cuti midsem selama seminggu bermula. aku bangun awal pulak. 7.50 pagi dah pegi Tekun ambik si Taqiyuddin ni. sebab dia bawak luggage nak pegi stesen bas terus lepas kelas. so lepas kelas dalam pukul 10 pagi tu kitorang terus pegi stesen bas. bas dia 10.30 pagi pulak. naseb baik sempat. alhamdulillah. then aku teruskan pegi kelas math sampai pukul 12. lepas Jumaat aku balik rumah jap. family aku ajak pulak pegi makan Kenny Rogers. on saja la kan. petang tu balik pulak ke hostel, siap siap pegi main volleyball kat stadium. kali ni Naqib dengan Zazmie pun join. ramai students dah balik kot tapi court volley tetap ada orang main. Anis pun datang. main sampai pancit dan Anis pun mengaku dia pondan. tetiba. haha. 

malam tu dalam pukul 9 malam kitorang hantar Naqib dan kawannya ke stesen bas. nak balik ke Johor malam tu. lepas tu si Eyqa dengan Anis ajak pegi makan Nasi Lemak Liverpool. aku sendiri pun tak pernah pegi. so hentam saja la. Google Map memang tak membantu. ceh. akhirnya jumpa la jugak. kedai tu memang fanatik Liverpool habes la. nasi lemak dia pun boleh tahan sedap. okay la. lepas ni siapa nak pegi boleh la bawak makan kat sana. then balik ke hostel. dalam pukul 1 jugak baru tido sorang sorang.

10 November 2012

pagi pagi lagi dah bangun. pegi ambik kereta Anis yang dia mintak tolong repair kat school bio. diorang ada field trip pulak kat luar. lepas tu balik bilik. entah semangat apa entah yang rasuk aku, aku study sampai la pukul 12 tengah hari. tak breakfast kot. pastu Harris ajak pegi bank nak deposit duit. so pegi la ke Bukit Jambul sambil basuh kereta kat sana. lepas balik hostel aku ambik kereta Anis pulak pegi repair. masalah jugak la kereta dia ni. lama tak check la tu. ish ish. dah setel tu pegi isi minyak sambil beli roti untuk lunch. pukul 2 petang, pegi ambik Azhar dan hantar beliau ke stesen bas. nak balik Nilai la katakan. 

macam macam rosaknya ye
pukul 3 petang terus ke Kompleks Belia dan Sukan untuk bermain volleyball dengan player player UiTM. diorang memang power ah. best jugak main dengan diorang. belum sempat habis main, Eyqa call cakap terkandas kat school bio sebab hujan lebat. baru balik dari field trip. so pegi la ambik diorang, bagi balik kereta kat Anis dan hantar diorang balik Restu. malam tu diorang plan nak pegi Gurney Plaza nak chillax sebelum balik. aku memang pancit dah sehari tu. tapi oleh kerana Lutfi yang drive, aku pun on saja la. 

10/11/12 - orang cakap tarikh yang best ni ada makna tersendiri. pegi tengok Skyfall. double date la sangat kan. lepas tengok Skyfall, masa nak balik tu kereta Anis buat pasal. fuuh. tetiba temperature naik dengan mendadak. tadi tak check pulak ada masalah lain kereta Anis ni. aiseh. memang takde la nak panggil mekanik ke apa pukul 3 pagi kan. so isi air dulu lepas tu jalan slow slow balik USM. bila temperature naik, berhenti jap untuk sejukkan balik. kemudian teruskan balik perjalanan. kitorang sempat supper kat McD Greenlane lagi kerana kelaparan yang amat. masa tu dah pukul 4 lebih dah.
naseb baik la bukak 24 jam. fuuh ~
 memang mengantuk habes la. dah la seharian penat. maka setelah 8 perhentian, kitorang pun akhirnya selamat sampai ke USM dengan selamat ketika azan Subuh berkumandang. alhamdulillah. first time perjalanan Gurney-USM mengambil masa sampai 3 jam. pengalaman baru la. fuuuhhh. 

11 November 2012

tido lepas Subuh kejap je. pukul 8 dah bangun dah. siap siap semua. pukul 9 pagi pegi ambik Eyqa kat Restu dan hantar dia kat stesen bas. semua kawan kawan dah balik ke kampung masing masing. selamat bercuti la ye. aku pulak lepas tu, balik hostel, kemas barang semua dan terus ke Kompleks Belia dan Sukan. main volleyball dengan budak budak UiTM lagi. anggap ni sebagai training la. banyak jugak la yang aku belajar dengan diorang. harap harap boleh la kot guna untuk IBG nanti. pukul 1 petang baru habis. balik rumah dalam keadaan pancit yang amat. lepas makan dan solat, terusk terlentang sampai pukul 6 petang. memang tak sedar pape. memang weekend yang memenatkan tetapi enjoy. 
Kompleks Belia & Sukan - indoor volleyball game
badan masih kepenatan. kena rehat lagi ni untuk Interbatch Games kat UIA Kuantan weekend depan pulak.  jyeah! jadi kepada bebudak UIA, nantikan kedatangan ku. jangan la balik rumah next week. lepak sama sama la jom. bukan selalu aku boleh turun Kuantan ni. hehe. so cuti ni memang akan dihabiskan di Kuantan bersama kawan kawan yang dirindui. insyaAllah. :D

yours truly,

Wednesday, November 7, 2012

WUS With Flowers


salam semua

bila la nak jadi rajin untuk update blog ni. asyik busy la hape la. ni masuk USM punya pasal la ni. kat UIA dulu selalu je update. mungkin sebab free terlebih kot. haha. tak kesah la. memandangkan cuti midsem dah start. free la sikit. jom nak cerita sikit.

agak susah jugak bila group untuk subjek Keusahawanan ataupun WUS kena bergabung dengan student dari school lain. susah nak berbincang. dah la tak kenal sangat. group lain progres lancar je. kitorang ni takde bincang pape pun. untuk WUS, semua pelajar diwajibkan untuk berniaga atau membuka gerai jualan selama sehari sebagai tugasan yang akan diberikan markah. fuuh. 2 November 2012 - baru aku dengan Naqib pegi book tarikh untuk bukak gerai. memang full la tarikh untuk hujung November. kitorang terpaksa pilih tarikh yang tinggal iaitu 6 November 2012. 4 hari je lagi weh! nak jual apa pun tak tau lagi. macam mana nak jual pun tak tau. supplier pun takde langsung. research pun takde buat langsung. aaaaaaaaaaaa.

jadi aku contact semua kawan-kawan aku yang ada tanya pasal jualan diorang. Nada offer nak tolong carikan supplier kat seberang. Bahirah suggest check kat kedai bunga yang berdekatan untuk mendapatkan supply. budak group aku yang lain sedang mencari supplier yang lain jugak pada waktu yang sama. dan alhamdulillah, cadangan si Bahirah ni menjadi. ada kedai bunga yang boleh supply barang untuk dijual dan kami akan diberikan komisen nanti. fuuh. Daisuki pun dapat supply baju nanti. alhamdulillah. pada hari yang sama jugak semuanya settle. fuuh. 


6 November 2012 - pukul 7.30 pagi lagi dah terpacak kat depan Dewan Budaya tu. gerai kitorang dapat kat hujung sebab book lewat kan. naseb la.kitorang set up gerai dulu sebelum jualan bermula. auntie bunga tu datang pukul 9.15 pagi dengan barang-barang. akhirnya dalam pukul 10 pagi, jualan kitorang bermula. macam macam la kitorang jual. hentam saja la. kitorang jadi malas nak pegi kelas hari tu. jauh pulak nak ulang alik. biar jela. hari tu jugak la kitorang jadi flower boys. layaaan ~


set up dulu apa yang patut

Naqib pun dah jadi mat bunga daaa
akhirnya pada pukul 5 petang, juala berakhir. fuuh. alhamdulillah semuanya berjalan lancar. barangan yang tak habes jual dipulangkan kepada supplier. untung pun boleh laa. first time bukak gerai kat sini kan. boleh la. tapi macam malas je nak buat dah. naseb baik dah settle. tak payah nak fikir dah pasal ni masa cuti midsem. memang lega. harapnya untuk tugasan tugasan WUS yang akan datang, menjadi lancar dan mudah. amin amin.

Pijoe pun tolong jadi model gerai kami. HAHA.
terima kasih kepada kawan-kawan yang singgah di gerai kami. bebudak bio - Eyqa, Anis, Lutfi. bebudak fizik iaitu classmates kitorang yang siap tolong promotekan gerai kitorang lagi. haha. kepada lab partner yang baik - Tina. tak sempat nak bagi bunga kat dia, dah ada orang lain yang belikan. takpe la. agak sedih bila si Bahirah dan Bahiyah tak nampak kat gerai. huhu. takpe la. takde rezeki. kepada si gadis misteri yang tersenyum melihat ros segar. kalau awak singgah gerai saya, saya akan cakap, "cik. bunga ni untuk cik. ada orang bagi." tapi mungkin belum ada rezeki. terima kasih kepada rakan rakan yang lain yang support! dan juga kepada pengunjung pengunjung gerai kami, terima kasih! :D


thanks to Bahiyah Khalid who sent this to me early in the morning before the booth opened. I am so motivated that day. :D


yours truly,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars