Sunday, October 28, 2012

BIGBANG Alive Galaxy Tour 2012



yessss! masa yang dinantikan sudah tiba. 27 October 2012 semestinyaaa
BIGBANG Alive Galaxy Tour 2012!
BIGBANG first live concert in Malaysia!

yup. tarikh tersebut adalah sehari selepas raya haji. maksudnya raya kedua la. hari Khamis lepas kelas tu aku ambik flight ke Kuala Lumpur dan mendarat pada pukul 9 malam di LCCT dengan kesukaran pesawat untuk mendarat disebabkan hujan lebat beserta angin kuat yang agak dasat. alhamdulillah selamat sampai. masa ketibaan aku di LCCT lebih kurang sama masa BIGBANG tiba di KLIA pada 25 October 2012 tersebut. sayang sekali VIP yang menanti mereka di sana tidak dapat bertemu mereka kerana mereka menggunakan laluan VIP. hanya dapat jumpa bebudak Hightech, Crazy dan staf yang lain. 

BIGBANG stay di Double Tree by Hilton Hotel. oleh kerana hari raya adalah hari untuk menziarahi, so hari Jumaat tu memang takde la nak pegi hotel tu ke atau ke Stadium Merdeka mendapatkan tiket 2NE1. lagipun biarkan la BIGBANG berehat dulu sebelum beraksi pada hari Sabtu itu.

27 October 2012 - BIGBANG Alive Galaxy Tour 2012 at Stadium Merdeka. dengar cerita pada pukul 7.00 pagi lagi dah beratur dah para VIP yang mahu mendapatkan tempat paling hadapan. fuuh. gila semangat beb. aku takde la pegi awal sangat. tapi sampai sampai je parking dah agak penuh dah. alhamdulillah dapat la jugak parking walaupun mahal. huhu. pelbagai gerai yang menjual goodies dan merchandise di sekitar stadium. YG pun ada bukak booth menjual official merchandise untuk BIGBANG seperti lightstick, tshirt dan macam macam lagi. aku mendapatkan LED merah dan biru untuk red and blue mission nanti. segala free gift yang diberi, aku ambik saje la kan. hee. dan akhirnya setelah Hafiz sampai, kami pun beratur untuk memasuki stadium. crowded dan sardinnya depan stadium tu takyah cakap la. fuuh.

muka dah tak sabar nak masuk stadium. VIP!
kitorang masuk ke CAT5. agak jauh dari stage tapi boleh la nampak jugak. sebelum konsert mula, hujan agak lebat di stadium sehingga semua orang memakai raincoat. tepat sebelum konsert bermula, huja pun berhenti. stage basah dan agak licin walaupun setelah dimop oleh krew mereka. semua VIP kesian kerana ketidakselesaan BIGBANG untuk perform nanti. tapi macam mana pun, konsert tetap bermula. dan di sini lah satu-satunya konsert BIGBANG yang dibuat di open stadium. extra lagi, ketika basah selepas hujan! nampak tak betapa bestnya Malaysia? hehe. 

kebasahan di dalam hujan sebelum konsert bermula
konsert bermula dengan lagu Still Alive dan kelima-lima ahli BIGBANG di dalam kapsul. fuuhh. gempak gila opening. takyah cakap la. hanya VIP di situ je yang dapat faham macam mana perasaan tu. stadium memang dibanjiri oleh lautan yellow crown. semua VIP menyalakan yellow crown lightstick. kepada korang yang tak tahu apa itu red mission dan blue mission. Red Mission - lampu merah dinyalakan ketika lagu Fantastic Baby dinyanyikan. Blue Mission - lampu biru dinyalakan ketika lagu Blue. dan mission ini berjaya dilakukan pada konsert BIGBANG di Malaysia. perghh. 

BIGBANG in Malaysia!
yellow oceans - blue mission - red mission
antara moments yang best bagi aku adalah masa konsert solo. Seungri dengan gimik yang macam askar membawa lagu Strong Baby dan What Can I Do. GD dan TOP dengan lagu Knock Out dan High High. GD boleh pegi slide atas stage sambil nyanyi. memang terbaek ah. Taeyang bawak lagu yang memang aku nak - Look At Only Me dan Wedding Dress! walaupun tergelincir dan hampir jatuh kerana licin tapi beliau tetap cool. haha. Daesung pula dengan lagu Wings. memang energetik gila! seriously. vokal beliau takyah cakap la. mantap habes. memang semua VIP bersorak kuat la. memang terbaek diorang ni. 

GD&TOP - Knock Out and High High
Seungri - Strong Baby & What Can I Do
the best part - Haru Haru
takkan ku lupa part paling terbaek - Haru Haru. GD ajak semua VIP menyanyi sekali. terharu kot. lepas lagu tu semua VIP menyanyikan lagu Happy Birthday kepada TOP. boleh nampak mata TOP berair dan dia mengucapkan "Terima Kasheeh Malaysia". Seungri ajar menari Fantastic Baby sambil Taeyang mengira "Satu, dua, tiga". Seungri cakap “Thanks for staying here even though its rain, even rain can’t stop us”. Taeyang cakap "Aku cinta padamu". Seungri tiba-tiba cakap, "Malaysia macho!" HAHA. Daesung pulak cakap, "Malaysia bagus!". 


masa encore! lawak bila GD tanya lagu apa yang VIP nak untuk encore. ramai jerit "Crayon!" dan GD balas, "hah? Pencil?" sambil tersenyum. tiba-tiba Seungri cakap, "Malaysia, do you still remember how to dance Fantastic Baby?" dan music bermula. epic gila! masa nak pergi dah tu, GD cakap, “I have a show everyday everynight,but today tonight will be the most concert that I will remember in the rest of my life.” dan dia senyap seketika, kemudian menutup mata dan tunduk kepada VIP sambil mengucapkan terima kasih. TOP cakap, "I will remember every faces here." Taeyang cakap, "“I love you from the bottom of my heart forever!" konsert diakhiri dengan tarian cute daripada TOP, Taeyang bukak baju dan Daesung mengucapkan, "Selamat Tidur!".

selepas konsert. muka puas hati dan excited gilaa. 
dan jangan tanya kenapa VIP setia kepada BIGBANG. diorang buat yang persembahan terbaek kepada semua VIP. semua VIP berpuas hati dengan persembahan diorang dan segalanya rasa berbaloi. memang betul apa yang orang ramai kata - persembahan BIGBANG live adalah persembahan yang GEMPAK! itu memang takkan boleh dinafikan. harapnya diorang akan datang lagi ke Malaysia. thanks, BIGBANG. thanks, VIP. :)

antara merchandise yang aku ada untuk konsert BIGBANG di Malaysia
kredit kepada gambar-gambar mereka di facebook dan video-video fancam di Youtube. kalau nak tengok gambar semasa konsert, sila la search di facebook ye. banyak sangat VIP dah upload. hee. harap harap diorang buat CD la konsert BIGBANG kat Malaysia ni. harapnya memori ini tidak akan hilang. terima kasih. :)


I am VIP. Only VIP. and proud to be. :)

yours truly,

Friday, October 19, 2012

2NE1 Global Tour 2012



 RITS buat announcement pulak dah. waktu nak dekat dengan BIGBANG Alive Galaxy Tour jugak la dia nak bagitau pasal ni. aiseh. dan memang best apabila dia cakap pelancaran tiket akan dibuat pada tarikh sebelum konsert BIGBANG iaitu pada 26 October 2012 di Stadium Merdeka. siapa la yang boleh pergi ke Stadium Merdeka hari raya haji ni semata-mata nak beli tiket tu kan. hailo.

2NE1 Global Tour 2012 in Malaysia - bakal berlangsung di Stadium Melawati Shah Alam. fuuh. agak kecik jugak stadium ni. ramai cakap kalau duduk kat belakang sekali pun still boleh nampak 2NE1 dengan clear. tu yang best tu. dan tiket pulak hanya dibuka kepada 8000 orang sahaja kalau tak silap. so takde la sesak sangat. hmm. kena pikir kena pikir.


nak pegi tak nak? nak ke tak nak? si kembar Bahiyah dengan Bahirah ni dah beriya-iya nak pegi. semangat gila Blackjack dua orang ni. aku pulak yang serba salah. kang takde teman pulak nak ikut diorang kan. hmm. member yang lain pulak entah nak pegi ke tak. Hafiz macam tak je. duit dah habis untuk Bigbang. Ahnaf tak minat sangat. Amiey pun tak tau la. aisehhh. ni yang memeningkan kepala aku ni.

takpe la. tunggu la si kembar tu decide macam mana dulu. memang banyak sangat procedure sebelum buat keputusan. maklum la macam macam faktorg kena ambik kira. huhu. kalau okay, proceed jela. kalau tak, lain kali la kot. aku rasa 2NE1 masih muda dan ini bukan kali terakhir diorang akan datang Malaysia. tapi tetap jugak aku nak tengok kali pertama 2NE1 perform kat Malaysia!

so kawan kawan, member meber, sahabat handai ku sekalian. siapa yang nak join aku? teman la aku weh. tak kan nak pegi sorang sorang je. huhu. jom jom. Blackjack!

yours truly,


Monday, October 15, 2012

PBJ : KOBOTA


dah lama nak cerita pasal ni. asyik busy dan malas je nak update. tapi takpe la. nak cerita jugak sementara ada masa free dan kerajinan untuk mengupdate blog ni. okehh.

satu hari tu, abang Sham dengan abang Anip tetiba ajak main bola jaring. aku tanya untuk apa? diorang kata untuk Pesta Bola Jaring yang akan diadakan weekend tu. weekend nak lawan, baru nak cakap. fuuh. maka dengan itu, pasukan KOBOTA Netballers ditubuhkan. Komuniti Bola Tampar. sepanjang minggu tersebut kitorang training bola jaring je. memang tak main bola tampar pun. training petang dan malam kat stadium bersama team USM Minden perempuan, KRU-nians, Ladybird, Indah Kembara dan banyak lagi la team yang akan masuk pertandingan bola jaring nanti.


secara jujurnya, aku memang tak pernah main bola jaring langsung. tak tahu langsung segala rules yang ada dalam bola jaring. masa tu jugak la baru nak belajar. nasib baik permainan bola jaring sebenarnya simple dan mudah difahami. so okay la. tapi aku tetap tak pandai nak shoot. tangan belum cukup lentik gitu. jadi aku berada di posisi wing defense (WD). agak susah jugak la sebab kena jaga WA lawan. nak nak yang jenis laju gila tu. fuuh. penat jugak sebab naik turun naik turun. training pun memang takde power sangat la kitorang. 

13 - 14 Oktober 2012 - Pesta Bola Jaring bermula. si Eyqa ni pulak jadi committee. tapi takde la pulak suruh aku datang tengok kat stadium ke apa. ceh. sombong naa. takpe takpe. hari Sabtu tu, ada Hari Interaksi Fizik. aku pegi pagi tu kejap je. pastu terus pegi stadium. tengok tengok game kitorang ada satu je hari tu pada pukul 6.20 petang. so dalam pukul 5 baru kitorang kumpul kat stadium ramai ramai. untuk warm-up bagai. Eyqa ni baru nak buat muka terkejut la apa la. cehhh.

first game lawan team Diamond. pergh laju gilak walaupun diorang lembut lembut. memang kena belasah jugak la. tapi takpe. esoknya ada lagi. esok tu aku ada Kursus Kesihatan dan Keselamatan apa entah. tu pun aku pegi kejap je pastu terus pegi stadium. kitorang menang second game dan terus layak ke quarter final. dan alhamdulillah akhirnya kitorang layak ke final. bertemu Diamond lagi sekali.

Quarter Final
KOBOTA vs KRU-NIAN
7 - 1

Semi Final
KOBOTA vs Henchen Handballers
4 - 1

Final
Diamond vs KOBOTA

final main dalam hujan woi. licin gilak. aku tak ingat points berapa untuk final. tapi kitorang kalah la. yang penting result lagi sengit la. takde kena belasah sangat. haha. maka kami berpuas hati dengan naib johan sahaja. ok la tu. tak sangka pun boleh menang. ingatkan nak main saje saje je. hee.

KOBOTA Netballers!


USM Lelaki Naib Johan!

alhamdulillah. dapat la medal dengan RM300 kot kalau tak silap. first time masuk, first time jugak yang menang. ok apaaa. tahun depan kalau ada rezeki, boleh la target emas pulak. siap la team Diamond nanti. jadi semoga kita jumpa lagi pada tahun depan insyaAllah. :D

p/s: kepada Eyqa, anda berhutang dengan saya kerana kemenangan ini. kahkahkah.


yours truly,

Saturday, October 6, 2012

Sebulan di USM


salam semua

maaf kerana lama dah tak update blog ini kerana kesibukan yang melanda sejak dua menjak ini memandangkan sesi pembelajaran berjalan dengan penuh lancar sekali tanpa mengendahkan perkara sampingan yang lain. fuuuh. jom nak cerita sikit nih. dah lebih sebulan dah aku masuk Universiti Sains Malaysia dan aku rasa memang banyak perbezaan dengan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. dah nampak la macam mana kehidupan kat sini. tu yang nak cerita ni. 

Hostel - kat sini alhamdulillah duduk dua orang sebilik kat Fajar Harapan tu. lebih privasi la. kat UIA dulu duduk ramai-ramai. tapi bagi aku tak best sangat sebab kita kurang berinteraksi dengan budak-budak bilik lain sebab susah nak jumpa, jadual kelas semua tak sama. kena buat lawatan rasmi baru boleh beramah mesra. tapi ok la. parking kereta kat hostel pun ada je. takde sesak sangat.

Kemudahan - kemudahan komuter ataupun bas memang bagi aku sangat terbaik la kat USM ni. setiap masa ada je komuter yang lalu membawa pelajar-pelajar ke destinasi yang di tuju dalam USM. banyak kot. walaupun USM ni kecik je. jauh berbeza dengan UIA yang bas yang satu tu hanya lebih kurang setengah jam sekali je. tu kat dalam kampus. yang balik hostel lagi hampeh. kafe kat sini pun alhamdulillah ada di mana-mana sahaja. setiap desasiswa ada kafe. kat foyer Dewan Kuliah pun ada. senang la nak cari makanan berbanding di UIA yang hanya ada kafe di beberapa kulliyyah sahaja. tapi yang tak bestnya kafe kat sini tutup awal. so kalau nak dinner lewat sikit dalam pukul 9 tu kena la makan kat luar. 

Belajar - ok. sejujurnya aku tak suka sangat cara pembelajaran kat sini. boleh kata semua kelas adalah berbentuk kuliah yang belajar dalam dewan kuliah. kelas tutorial tu lain la. tu dalam 30 orang je satu kelas. bukan tak biasa dengan belajar kat dalam dewan kuliah tapi lecturer selamba je baca slide presentation yang kita sendiri boleh baca untuk mengajar. explanation sukar difahami sebab tiada langsung aktiviti menulis di whiteboard. hanya menunjukkan basic dan detailnya haruslah dibaca sendiri dalam buku teks yang tebal gilak tu. jauh berbeza dengan pembelajaran kuliah di UIA yang kurang menggunakan slide untuk mengajar subjek sains ni. lecturer lebih selesa menulis di whiteboard dengan memberikan contoh-contoh untuk meningkatkan kefahaman pelajar. aku ingat lagi macam mana Dr Mansoor cuba explain satu soalan supaya semua students clear sampai hampir sejam. sebab tu kasih sayang aku kat lecturer UIA lebih sikit. hee. dan yang kurang best ambik Physics berbanding Maths adalah experiment. sekarang aku kena la menghadap lab report yang memeningkan tu kembali. 

Zazmie dang Naqib di Padang Kota Lama

bersama Sekretariat ConvEx 2012 di First Avenue

Kehidupan - alhamdulillah ada kawan-kawan baru kat sini. berbilang kaum beb. maklum la aku dari form 1 duduk dalam suasana sekolah agama. susah nak campur dengan kaum lain. kat sini pun, suasana Islamik tu kurang berbanding di UIA. kalau dulu, ramai kawan-kawan yang akan kejut Subuh sampai la aku bangun, tapi kat sini aku la yang bangun sendiri untuk kejut orang bangun Subuh. agak sedih bila surau memang sangat jarang berlakunya solat berjemaah. ramai yang lebih suka solat di bilik. kalau kat UIA, surau memang tak putus-putus solat jemaah. suasana yang sangat berbeza. aku ada kawan-kawan Sains Fizik walaupun tak semua yang aku kenal. kenal ramai orang dalam event yang pernah aku join dulu. kawan-kawan volleyball yang jumpa setiap petang. setakat ni alhamdulillah semuanya okay. :)

so tu jela yang boleh aku ceritakan sepanjang sebulan lebih aku belajar di tempat baru ni. so korang bebudak UIA, nampak tak perbezaannya? haha. memang lain la. banyak cabaran yang belum pernah aku rasa sebelum ni. semoga Allah tabahkan hati aku dan permudahkan segala urusan aku kat sini. doakan kita sama-sama berjaya di dunia dan akhirat ye. insyaAllah. :D

yours truly,


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars