Monday, September 24, 2012

PIMPIN Siswa


salam semua

apa khabar? aku baru je balik dari PIMPIN Siswa selama 3 hari 2 malam. kami dalam Siri 3 iaitu siri yang terakhir pada tahun ini. malang sekali sebab clash dengan ConvEx12. tak sempat nak habiskan event tu, kena pegi kem ni pulak. tak bestnya. huhu. kem ni bertujuan untuk menanam semangat cintakan universiti, ketabahan dan keberanian untuk menempuh hidup di universiti dan banyak lagi la. 

20 September 2012 - malam tu ada taklimat di Dewan Utama Desasiswa. malam tu jugak kitorang mendapat baju free sebanyak 2 helai dan sebuah bag. so malam tu jugak la aku baru packing. esoknya pagi-pagi lagi dah kena bangun. so kena tido awal. eceh.


21 September 2012 - 8.30 pagi kena ada dah kat padang kawad. bas semua dah standby. 9.30 pagi bertolak. aku ditempatkan di Kem Perik, Kuala Nerang, Kedah. memang semua budak baru yang aku tak berapa kenal. layan saje la. destinasi dekat je. sekejap je dah sampai dah. sampai kat sana, solat Jumaat, lunch dan program pun bermula. macam biasa la, pembahagian kumpulan dan perlantikan ketua sebagainya. aku dimasukkan dalam Platun 6. kami seramai 14 orang. satu company 4 platun, satu batalion ada 12 platun seramai 160 orang. petang ringan-ringan je, pasang khemah, senamrobik. malam ada la modul sikit. lepas tu tido. dikejutkan pada pukul 2 pagi untuk merunduk malam. berjalan beramai-ramai ke dalam kebun getah. memang gelap yang amat. apa pun tak nampak. tapi bintang sangat cerah malam tu. kelip-kelip pun banyak. memang cantik suasana pada waktu malam di hutan. Subhanallah.

Chun dan Shafiqa. Kem komanden kat belakang tu.
antara member Platun 6
22 September 2012 - pagi tu lepas breakfast terus kena torture dengan kem komanden. kena denda la konon. maka bergolek-goleklah kami di padang yang penuh dengan tahi lembu. chantek ~ memang tak tukar baju dari semalam lagi. berpeluh-peluh la semuanya. lepas tu ada la games berkumpulan yang boleh tahan. nak latih teamwork kan. then survival cooking. kena sembelih ayam sendiri dan masak beramai-ramai guna kayu api. petang tu, brainstorm untuk persembahkan idea dalam forum dan persembahan malam ni. diteruskan dengan aktiviti lasak seperti merentas titi yang confirm akan jatuh dalam kolam lumpur tu, monkey rack, merangkak dalam lubang biawak, panjat tembok dan sebagainya. tu yang memang enoy. habis kotor satu badan puas. malam tu persembahan. thanks to Ceiline yang bagi idea last minit yang menjayakan persembahan malam tu. malam tu jugak kem komanden buat surprise birthday untuk bebudak September. terima kasih, tuan. :)

kawan-kawan satu platun lagi
23 September 2012 - pagi tu macam biasa je. nyanyi lagu Negaraku dan Menara Ilmu sambil menaikkan bendera dalam hujan renyai. lepas tu, kitorang kena bincangkan dan bentangkan dalam platun idea idea kelestarian. habis tu, sesi penyerahan pangkat dan barang amanah. lepas lunch, baru la sesi konklusi dan penutup. alhamdulillah semua program berjalan lancar dan baik sahaja. pukul 6 petang sampai di USM.

budak skema la pulak. aiseh ~
memang badan rasa penat sangat. sebab hujan panas hujan panas je kat sana, badan pun demam. malam tu pegi tapak konvo untuk tengok konsert penutup. banyak gerai yang dah tutup dah. oleh kerana kepenatan dan badan panas, terpaksa la balik ke bilik untuk berehat. esoknya ada kelas dan tutorial yang perlu dihantar. memang dugaan tapi alhamdulillah semuanya ok dan kembali sihat.

Platun 6 - Chun, Simon, Hao, Kasyfi, Akif, Ama, Iqa, Nani, Eunice, Ceuline, Angela, Fisah & Lee Peng.


thanks Kak Shikin sebagai fasi Platun 6. PIMPIN Siswa ni okay la. tapi tak banyak gambar yang dapat diambil sebab phone memang tak boleh pegang langsung masa kem. so ni jela antara gambar yang ada. best jugak kem ni. tak rugi kalau pergi. aku pun enjoy je. semoga boleh la lagi join kem yang macam ni nanti. :D


yours truly,

Sunday, September 23, 2012

ConvEx2012


salam semua

mintak maaf sebab dah lama tak update blog. sejak masuk USM ni, kehidupan agak busy sikit. ditambah pula dengan penyertaan aku dalam satu program ni. apa dia? jom aku cerita sikit. 

Ekspo Konvokesyen Universiti Sains Malaysia 2012
ConvEx2012

ada interview pada 10 dan 11 September 2012. mula-mula hati macam berbelah bahagi nak pegi ke tak nak sebab takut busy dengan kerja. then hati mula tawar untuk pergi. tapi Azyan paksa suruh aku pegi jugak, so pegi jela. kena interview bawah Jabatan Publisiti (jabatan yang aku pilih sendiri) oleh Bahiyah dan Praveena. macam-macam soalan diorang tanya dan alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. dipendekkan cerita aku terpilih dan kerja terus start dalam minggu tu jugak. 

aku berada di bawah Jabatan Publisiti yang diketuai oleh Rooban dan dibantu oleh Danny, Heap Kit, Praveena dan Bahiyah. kami sebagai penyelaras - aku, Shan, Quek, Visha, Shatish dan Darshini. 6 orang je. tugas kami? macam kerja-kerja publisiti yang sebelum ni jugak la. tampal poster di setiap school dalam USM, gantung streamer dan banner di dalam USM dan sekitar Pulau Pinang, admin untuk page ConvEx12 dalam facebook dan juga dalam profile @ConvEx12 dalam twitter, handle flashmob di luar untuk promotion dan lain-lain. yes. memang tugas kitorang banyak sebelum event sebenarnya. 

15 September 2012 - kami mengadakan flashmob di First Avenue. kitorang budak publisiti kena pegi awal dulu untuk set up segala PA system dan tempat sebelum mula. memang ada masalah sikit dengan PA system kat sana tapi alhamdulillah semuanya okay. flashmob pun berjalan dengan lancar. walaupun tempat yang kami dapat tu agak tertutup, tapi ramai jugak orang yang datang. terima kasih! 

bebudak publisiti lepak-lepak lepas flashmob release tension. fuuh. lepas tu, aku dengan Shan ikut Danny pegi gantung banner kat luar. jauh jugak kitorang round. malam baru sampai USM. lepas tu aku terus ke DTSP untuk tengok budak Fajar Harapan perform untuk Variasiswa. walaupun diorang tak menang, diorang tetap yang terbaek!

16 September 2012 - flashmob di Penang Times Square pulak. memang kena bangun awal pagi sebab bertolak awal. tetap ada masalah dengan PA system tapi alhamdulillah dengan kerjasama pihak pengurusan di sana, flashmob kami berjalan dengan lancar. Times Square memang kurang pengunjung. yang datang pun ramai family berbanding remaja. so feel dia kurang sikit la. tapi pape hal pun promotion kami tetap berjaya. terima kasih semua yang sama-sama menjayakan. :)

Kami VIP! BIGBANG forever! :D
Focus ketika buat kerja. Ececeh ~
Team Publisiti - Bahiyah, Praveena, Visha, Shan & Akif

18 September 2012 - ConvEx12 bermula. bangun awal awal pagi untuk majlis perasmian yang dirasmikan oleh Raja Perlis. alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. ada persembahan tarian lagi oleh kawan-kawan aku, Naqib dengan Zazmie masa perasmian tu. lepas tu dapat la makan free. gerai-gerai jualan dan pameran telah pun dibuka dan makin ramai pengunjung yang datang. kami sebagai budak Publisiti keep updating dengan apa yang berlangsung ketika ConvEx12 berjalan. oh ya Ben Ashaari pun ada tolong promote ConvEx12 kat blog dia. hehe. 
bersama penari-penari Hoore Hoore
 
FLY fm on the floor, guys!
 
Our theme this year - Against Violence
sepanjang minggu ConvEx12 ni kelas kebanyakan takde. aku pun tak pegi la sebab dah ada surat perlepasan. tapi setiap pagi tetap bangun awal untuk update setiap event yang berjalan ketika ConvEx12. sampai la ke malam. aku berjaya jugak pegi gerai Eyqa untuk beli roti john dan otak-otak. dan janji beliau untuk belanja aku belum lagi terlaksana. haaa. takpe la. lain kali la tu. kan kan? malang sekali sebab 21 sampai 23 September 2012 aku kena pegi PIMPIN Siswa. so takleh la nak join ConvEx12 lagi. 

kalau nak tengok lagi gambar-gambar ketika ConvEx12, click di sini ye. kalau nak tengok video flashmob kitorang pun boleh. click saje di sini. terima kaseh. untuk kem tu akan aku update dalam post seterusnya. pape pun aku tetap lega sebab segala tugas aku untuk ConvEx12   selesai. alhamdulillah. :)


yours truly,



Tuesday, September 11, 2012

Happy Birthday, Diri :)


salam semua


habis je orientasi tu, aku kena balik rumah sebab family aku pegi KL menghadiri kenduri dan family Pak Lang nak datang ke rumah. takde orang pulak. so aku la pegi duduk kat rumah tunggu diorang. ni la tugas aku kalau dah duduk kat USR ni - Universiti Sebelah Rumah. ok jela. Sabtu pagi tu pulak Azyan dengan family ajak pegi Bukit Bendera. melawat la katanya. dah lama tak datang Penang kan. sehari sebelum birthday aku pulak tu. oleh kerana aku duduk sorang kat rumah maka aku pun pegi jela. bosan jugak sementara menunggu Pak Lang datang tu.

tiba di sana, naik kereta kabel sampai atas, menikmati pemandangan yang asyik. eceh ayat. dah lama kot tak datang. last aku datang masa form 3 la. tu pun tak naik kereta kabel. kitorang marathon daki Bukit Bendera sampai atas. tu jela, sekarang lepas renovate ni kereta kabel dah makin laju. bagus bagus. itu lah Penang. mak ayah Azyan pun ikut sekali menikmati udara segar dan nyaman tu. tapi on the way balik ke hotel tu hujan lebat yang amat di Penang. naseb la. lepas makan, baru la diorang bertolak balik. thanks datang Penang, Azyan dan sekeluarga. hadiah birthday la konon. tapi sangat berharga. hehe.

9 September 2012 - alhamdulillah masih diberi peluang untuk hidup dan bernyawa selama 20 tahun. banyak sangat yang dipelajari dari pengalaman sepanjang hidup 20 tahun ni. terima kasih kepada mereka yang wish tak kira la through sms, call, facebook, twitter dan sebagainya. juga kepada anda dan mendoakan. semoga Allah merahmati kalian. 

thanks kepada kawan yang dihargai, Fara Azura. gambar yang simple tapi bermakna. hadiah birthday untuk tahun ni la kan? hehe. thanks a lot. :)

terima kasih tak terhingga juga diucapkan kepada kawan aku sorang yang amat la degil yang bernama Fatihah. tak sangka tiba-tiba dia boleh semangat buat video ni untuk aku malam-malam. terharu di situ. huhu. thanks a lot. :)

kepada Akip yang akan ku jumpa untuk menuntut hadiahku, sila standby kan hadiah mu sebaiknya. jangan buat-buat lupa. juga kepada Hafiz Yazid yang belum lagi menghadiahkan aku Bigbang crown lightstick yang dijanjikan, aku ku tuntut juga daripada kamu. HAHA. kepada kawan-kawan kat UIA yang tak sempat nak buat prank kat aku pada hari pendaftaran sem baru, aku harap dapat bersabar. mungkin tahun lain la korang boleh buat. fuuuh. selamat aku. korang juga aku akan tuntut belanja aku makan kat Ana Ikan Bakar Petai. perghhh. jangan dilupakan juga ye. hehe. 

9 September 1992 - 9 September 2012
ALHAMDULILLAH

yup. birthdayku yang ke 20. ramai yang cakap selamat datang ke alam dewasa. sudah ada angka dua kat depan tu takleh la nak nakal-nakal lagi. aiseh. ni yang buat aku takut ni. macam mana pun, perjuangan mesti diteruskan. macam kak Maslin cakap, "jaga diri, jaga iman. awak pemuda harapan Islam." jangan tengok belakang dah. kena jadi dewasa. semoga Allah permudahkan segalanya. amin. fighting! :D


yours truly,

Friday, September 7, 2012

Welcome to USM



salam semua
alhamdulillah pada 1 September 2012 saya telah mendaftarkan diri ke Universiti Sains Malaysia sebagai mahasiswa baru ambilan 2012/2013.

 saya telah mendapat tempat di Desasiswa Fajar Harapan di tingkat 2 blok lelaki dan mendapat seorang roommate baru bernama Naqib. 2 orang sebilik la sekali. tak pernah saya berdua dalam bilik. kat sekolah menengah pun 4 orang sebilik. tapi takpe. benda baru. pada petang itu kami pelajar baru dikenalkan dengan Pembimbing Program Siswa Lestari (PPSL) yang bertugas di Desasiswa Fajar Harapan dan diberi sedikit taklimat. 

penghulu, abang Idham dan penghulunita, kak Lili mengetuai PPSL di desasiswa kami. mereka yang akan menjaga kami sepanjang miggu orientasi dijalankan. gambar sebelah menunjukkan sesi ramah mesra dengan PPSL yang diketuai oleh senior yang sempoi, abang Azhar. syukur jugak sebab kami mendapat PPSL yang memang sporting dan memahami untuk menjaga kami. memang diorang adalah terbaek la.



malam itu, kami teruskan dengan taklimat oleh Timbalan Naib Canselor mengenai Hal Ehwal Pelajar di USM yang bertempat di Dewan Tuanku Syed Putra bersama pelajar-pelajar dari desasiswa lain.

esoknya, program orientasi diteruskan dengan membuat kad matrik dan sebagainya. tidak terkecuali segala taklimat-taklimat yang dijalankan. fuuhh. apa yang best adalah pada malamnya. ada Majlis Makan Malam Desasiswa Fajar Harapan yang bertemakan Hari Raya.

kami pelajar baru berkenalan dengan penggawa desasiswa kami dan menjamu selera dengan baik sekali. makan free la katakan. makan saje laa. bukan selalu dapat. kami juga disajikan dengan persembahan oleh rakan-rakan kami dari K1 dan K2. memang menghiburkan. persembahan solo abang Lat juga memang terbaek dengan menyanyikan lagu ciptaannya sendiri untuk kami ditemani alunan gitar yang asyik.
ini adalah pelajar K1. maksudnya pelajar aliran sains. syukur sebab aku dengan Naqib sama course - applied physics. pelajar baru Melayu lelaki yang ambik aliran sains di desasiswa ni hanya 7 orang sahaja. kebanyakan yang lain ambik arts. pelajar Cina dan India juga ada je kat sini. pengalaman baru untuk aku lagi sekali sebab aku memang tak pernah belajar dalam suasana masyarakat berlainan bangsa.
 


hari-hari berikutnya diteruskan dengan pendaftaran kokurikulum dan pendaftaran subjek di Pusat Pengajian masing-masing. agak free jugak masa ni sebab kami bebas untuk menguruskan hal masing-masing sambil dibimbing oleh PPSL. tetapi tidak juga dilupakan latihan cheers yang diketuai oleh abang Azhar yang dilakukan untuk memenangi acara Walkrobic - pertandingan sorak antara desasiswa yang akan dijalankan nanti.

akhirnya pada 5 September 2012, Walkrobic bermula. oleh kerana hujan lebat, program yang sepatutnya dijalankan di stadium diteruskan di dalam DTSP. situasi agak mendebarkan kerana kami memang tidak bersedia untuk berlawan di dalam dewan. naib canselor USM, Prof Dto' Dr Omar Osman merasmikan Walkrobic dan program dimulakan dengan acara senamrobik beramai-ramai yang diketuai oleh Sir George.



beliau memang seorang yang best la. semangat betul. semua orang buat senamrobik dengan bergaya. tak dilupakan dengan music Gangnam Style. aku dah agak dah mesti ada punya music nih. aku rasa orientasi kat tempat lain pun ada jugak. setelah itu, acara diteruskan dengan pertandingan sorakan dan laungan moto. Restu yang amat ramai memang menggegarkan DTSP. Saujana dengan puteri-puteri memekik dan menyakitkan telingan semua orang. Tekun dengan prop, towel segala bagai pun gempak jugak. Bakti Permai, Cahaya Gemilang, Aman Damai pun ok saje. Fajar Harapan walaupun sikit tapi masih mampu menggegarkan seluruh dewan. sangat best bila semua orang senyap lepas sorakan kami. perghh. nasib tidak menyebelahi kami, Tekun yang menjadi johan pertandingan sorakan. takpe la. kami dah buat yang terbaek. tapi tak mungkin kami give up. macam abang Azhar cakap, "Variasiswa, Fajar Harapan takkan kasi chance!"


oh lupa pulak nak cakap. 3 September tu ada Majlis Sambutan Siswa dengan kehadiran bahagian pentadbiran USM yang diketuai oleh naib canselor USM sendiri, Prof Dato' Dr Omar Osman untuk acara ikrar pelajar baru. kami telah secara rasminya menjadi mahasiswa USM yang berdaftar setelah acara tersebut. 6 September 2012, pada pukul 11.59 malam, kami telah bebas dari jagaan PPSL. fuuh. terus lepak kat Khaleel sampai pukul 2 pagi. tapi Program Pimpin Siswa yang akan dilaksanakan pada 21 hingga 23 September 2012 di Camp Perik, Kuala Nerang, Kedah. fuuh. tak tahu la apa nasib aku kat sana nanti. layan saje la.

terima kasih kepada PPSL yang bertugas sepanjang minggu orientasi kami di USM. korang memang sempoi. kitorang takde masalah pun dengan pengurusan korang. tahniah. memang orientasi ni akan diingati dan menjadi kenangan. well, 3 years to go. hope everything will be going well. new place, new environment, new experience. let's strive for the best! may Allah bless. :)

yours truly,


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars