Sunday, March 4, 2012

Reward Yourself


salam semua

saje nak cerita. hari Sabtu lepas ada kelas Management bersama Dr Rain. memang aku suka kelas dia. walaupun kelas dari pukul 9 pagi sampai 5 petang tapi meman tak bosan. beliau memang pandai mengajar. kelas dia enjoy walaupun sebenarnya subjek ni boring jugak.

Dr Rain pernah cerita bahawa kita perlu 'reward ourselves' bila kita buat sesuatu supaya 'reward' itu akan bagi kita motivasi untuk buat yang terbaik. contohnya, beliau kata beliau akan buat mind set seperti ini, "lepas habis seminar ni, aku nak minum hot capucino dengan cheese cake sambil baca majalah dekat restoran feveret aku". maka dengan mind set tu, dia akan berusaha dan bersemangat dalam seminar sehingga lah seminar tu habis. dan itu memang adalah motivasi yang baik untuk manusia. macam betul jugak kan?

so kitorang; aku, Hafiz, Hanis, Ahnaf dengan Qayyum dalam satu group untuk MGT ni. kitorang ada quiz. dan quiz tu kena bincang dan jawab dalam group. walaupun hanya 10 soalan yang diberikan, tapi tekanan yang diterima sangat la kuat. memang saspen habes la. hanya kitorang je yang faham macam mana rasa tu. so lepas quiz tu kitorang buat mind set akan bagi reward kat diri sendiri. memang bersemangat la jawab quiz. alhamdulillah result ok.

apa reward kitorang lepas quiz? hehe. malam tu main Dota beramai-ramai! tido dalam pukul 3 pagi jugak la. dan esoknya kitorang pergi McDonald's untuk makan sebab dah mengidam. ini adalah reward untuk kami sebab dah berjaya jawab semua soalan quiz tu. haha.

ambik McDonald's Doubles. memang kenyang sampai malam la. puas hati. alhamdulillah. diri sudah mendapat reward yang best. tak menyesal dapat jawab quiz tu. so nampak kan macam mana reward ni boleh motivate diri kita? korang pun try la jom. :D

"there is no failure in life but only an error. in every error, there must be a wisdom that we can learn from." - Dr Rain.

yours truly,

2 comments:

peqaxlol said...

haha. weyh ade ke Dr Rain? yg mne erk? pastu kan korg nye kuiz sal ape je??

Akif said...

ada laa. ktorg punya lecturer. hehe. ktorg punya kuiz byk psl management UIA dgn chapter 1, 2, 3, 7.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars