Tuesday, November 29, 2011

MAMA 2011




MNet Asian Music Awards 2011
Live in Singapore


Winners:

Song of the Year - 2NE1, “I Am The Best”
Album of the Year - Super Junior, ‘Mr. Simple’
Artist of the Year - SNSD





Best New Male Artist Award - Huh Gak
Best New Female Artist Award - A Pink
Male Group Award - Super Junior
Female Group Award - SNSD
Male Singer Award - Kim Hyun Joong
Best Female Singer Award (Solo) - Baek Ji Young
Best Dance Performance (Solo) - HyunA Bubble Pop!


B2ST performing Fiction

Best Dance Performance (Male Group) - B2ST “Fiction”
Best Dance Performance (Female Group) - miss A “Goodbye Baby”
Best Vocal Performance (Solo) - IU “Good Day”
Best Vocal Performance (Group) - 2NE1 “Lonely”
Best Band Performance - CNBlue “Intuition”
Best Rap Performance - Leessang “Turned Off The TV…”
Best O.S.T. - Baek Ji Young “That Woman” (Secret Garden O.S.T.)
Best Music Video - Big Bang “Love Song”

Best Artist (China) - Jane Zhang
Hottest Asian Artist - Koda Kumi
Best Asian Artist - Aziatix
Best Asian Artist (Solo) - Wei Chen
Singapore’s Choice - Super Junior
Best Style in Music - Seo In Young
Mnet Specialized Award - YB

banyak sangat award yang dimenangi oleh SNSD dan Super Junior. award top pulak tu. ada award yang sememangnya kalau ikut rasional diorang macam tak layak je dapat. tapi mungkin sebab undian peminat dan bukan keputusan juri profesional, maka mereka menang jugak.

mungkin 'Best Male & Female Group Award' tu kena tukar kepada
'Most Popular Male & Female Group Award'.

tapi aku dan yang lain tetap jugak dengan kesimpulan kami.

kesimpulannya:

'SM Entertainment rasuah MNet'

tapi takpe la. mungkin tahun ni tahun diorang. tahun tahun lepas dah rembat banyak dah. bagi la chance kat orang lain pulak kan. takpe takpe. hua hua hua.




btw, congratulations 2NE1 and BIGBANG!
you guys really deserve it.

p/s : yes. aku bias YG. wahaha.

yours truly,

Wednesday, November 23, 2011

TAKDIR


salam semua. sedikit review mengenai sebuah novel yang hebat.


TAKDIR : Cahaya Yang Tidak Terpadam
by Hilal Asyraf

sebuah lagi karya Hilal Asyraf yang sememangnya terbaik. sebuah novel ala-ala Lord Of The Ring malah lebih baik kerana ini versi Islamik. sebuah cerita fantasi dan imaginasi. apa yang membuatkannya istimewa - sebuah epik Islami.

"Walau tubuh hancur dilebur, keimanan kekal tidak terkubur."

Sedikit sinopsis untuk ‘Takdir’.

Dunia diselimuti kegelapan. Selepas Sang Asura dan Lima Jeneral menguasai dunia sepuluh tahun yang lalu, ramai yang menyangka cahaya Ilahi telah terpadam. Kerajaan Tanah Haram diasak hebat. Kota ‘Hijau’ Chinmayi juga begitu. Waktu seakan terhenti. Manusia yang percaya kepada-Nya dibadai derita. Ada yang percaya Dia telah meninggalkan mereka. Malah, tidak kurang yang menyatakan bahawa Allah itu tiada. Apatah lagi sejarah menjadi saksi tewasnya Kiai Songo ditangan Sang Asura dua belas tahun sebelumnya. Namun bukan bagi Kerajaan Tanah Haram dan kota ‘Hijau’ Chinmayi. Mereka kekal percaya dan terus berjuang menegakkan agama-Nya. Lantas seorang pemuda dihantar Bapa memulakan kembara. Memerangi kegelapan bahawaan Sang Asura. Angkasa Sakti. Dia adalah saksi. Cahaya Ilahi tidak akan terpadam walaupun kegelapan menyelubungi dunia.

Sumber: TAKDIR

"Walaupun jasad mati dibunuh, namun jiwa kita tetapi hidup dengan utuh."

Takdir mengisahkan perjalanan dan perjuangan manusia-manusia yang beriman kepada Allah dalam menegakkan Islam itu kembali di saat dunia diselubungi kegelapan yang dibawa oleh Sang Asura yang mengaku dirinya Tuhan. Angkasa Sakti adalah saksi bahawa cahaya Ilahi tidak akan terpadam walaupun kegelapan menyelubungi dunia. jalan cerita yang sangat menarik. sebuah kisah pengembaraan yang penuh hikmah. bagaimana dunia yang diselubungi kegelapan mula dipancarkan cahaya oleh orang-orang beriman yang menunggu Allah mengizinkan cahaya-Nya menyinari dunia kembali. siapa sangka ketika semua agama telah pupus di dunia kerana kuasa yang dibawa oleh Sang Asura, masih wujud sebuah agama yang mempertahankan akidah mereka oleh orang-orang beriman yang utuh mempercayainya - Agama Langit.

"Keteguhan ini hanya akan kita rasai, apabila Allah itu kita rapati."

pejuang-pejuang beriman yang ditunjukkan memang hebat. beriman teguh dengan agama-Nya, tidak gentar, mahir dalam pertempuran, bijak berfikir, tidak pernah berputus asa dan sentiasa yakin Dia akan menunaikan janji-Nya. Angkasa Sakti. Kiai Songo - Kiai Suci, Kiai Bumi, Kiai Hutan, Kiai Langit, Kiai Awan. Ruh Faizan. Rib'i Amir. Izrayel. Aizan Fahmi. Mughirah Syu'bah. Khalid Al-Walid. Waqqas Qadri. Ashoka. Arnav. Ezakiel. mereka menentang penentang Agama Langit. Sang Asura. Lima Jeneral Utama - Long Berk, Rafael, O Zero, Valdes, End. pertempuran yang sangat hebat berlaku di Tanah Haram. adakah kemenangan akan berpihak kepada pengganut Agama Langit atau sebaliknya?

"Walau seluruh dunia dipeluk gelita, kita tetap yakin cahaya-Nya akan bersinar jua!"

seriously saya rasa anda mesti membaca novel ini. novel yang lain dari yang lain. sebuah perjalanan yang di luar jangkaan. pengembaraan yang hebat oleh seorang hamba Allah. teguhkan iman dan tetapkan hati. pasti banyak manfaat yang akan diperoleh. insyaAllah.

"sesungguhnya Dia tidak akan mengecewakan hamba-hambaNya"

yours truly,

Monday, November 21, 2011

Tahniah Harimau Muda!



sungguh. kami semua bersyukur. Alhamdulillah. :)

Khairul Fahmi Che Mat, Mohd Izham Tarmizi Roslan, Muhammad Zamir Selamat,

Mahalli Jasuli, Ruben Thayaparan Kathrillai, Mohammad Muslim Ahmad, Mohammad Fadhli Mohd Shas, Muhammad Amer Saidin, Mohd Asraruddin Putra Omar, Muhammad Syazwan Tajuddin, Muhammad Zubir Mohd Azmi, Mohammad Aziz Ismail

Yong Kuong Yong, Wan Zack Haikal Wan Nor, Syahrul Azwari Ibrahim, Abdul Shukor Jusoh, Gary Steven Robbat, Gurusamy Govandar Kandasamy, Mohd Irfan Bin Fazail, Mohammad Nazmi Faiz Mansor, Mohd Izuan Solahudin, Mohamad Fandi Othman, Wan Zaharul Nizam Wan Zakaria, Badrol Bakhtiar, Izzaq Farris Ramlan, Thamil Arasu A/L Ambumamee, Ahmad Fakri Saarani

dan semestinya : Ong Kim Swee

TAHNIAH HARIMAU MUDA!

seriously, you guys deserve it.

yours truly,

49 Days


salam semua

jom kita buat review drama sikit hari ni. drama yang baru aku habis tengok.
dalam seminggu je aku dah habis tengok. dan aku agak kagum. keh keh.

49 Days

okay. drama ni memang lain dari drama korea yang lain. bukan tipikal. memang patut la ramai yang cakap best. ramai yg recommend drama ni kat aku. aku pun dengan niat yang nak tahu sangat apa yang best pasal drama ni, maka aku pun tengok la. yup. ternyata drama ni memang best. tak menyesal la kalau tengok.

49 Days menceritakan tentang kehidupan seorang perempuan, heroin yang bernama Shin Ji Hyun lakonan Nam Gyu Ri. dia terlibat dalam sebuah kemalangan yang berpunca daripada seorang perempuan bernama Song Yi Kyung lakonan Lee Yo Won. disebabkan kemalangan itu, dia telah koma. untuk kembali sedar dan hidup, seorang Scheduler memberi peluang sebanyak 49 hari untuk mencari 3 air mata yang 100 peratus suci daripada orang yang menyayangi dia. maka dengan itu Ji Hyun menjadi seorang pengembara 49 hari. dan sepanjang 49 hari tu telah banyak rahsia yang telah terbongkar dan dia sedar dia perlu kembali hidup untuk menyelesaikan semuanya.


bila baca pun mesti korang macam 'merepek gila cerita ni'. yup. agak merepek la. tapi itu la yang aku cakap lain dari yang lain. tak ke? jalan cerita yang menarik. bukan tipikal. memang catchy. korang akan rasa tak sabar untuk tahu apa yang akan jadi seterusnya. adakah dia akan berjaya mengumpul 3 air mata tersebut. adakah dia akan tertangkap apabila meminjam badan orang lain untuk menyelesaikan misinya. agak saspen la cerita ni.


dan yang paling penting, pelakon-pelakon dalam cerita ni tidak kurang hebat. semuanya boleh dikatakan best jugak. Shin Ji Hyun memang comel dan manja. Song Yi Kyung pun okay jugak. Han Kang memang gentle walaupun agak cold. Kang Min Ho yang jahat dalam diam. Shin In Jung yang memang cantik dan comel. semestinya si Scheduler atau Song Yi Soo yang memang hampeh dan lawak. semuanya melengkapi. menjadikan drama ini suatu drama yang menarik.

jadi aku rasa memang patut la aku sarankan anda tengok drama ni jika drama korea menjadi pilihan anda untuk menghilangkan bosan. memang best walaupun jalan cerita macam pelik sikit kan. memang orang Islam takleh buat drama macam ni. boleh lari akidah wo. dengan Scheduler segala bagai. maka tengoklah drama ni dan ambil pengajaran yang baik sahaja. yang merepek tu tolak tepi je la ye. enjoy ~

adakah dia akan berjaya? hidup atau mati?
49 hari menentukan segalanya.

yours truly,

Friday, November 18, 2011

Kitab Terfaktab

salam semua.
kali ni nak buat review sikit. bukan pasal drama. bukan pasal novel. tapi pasal sebuah kitab. kitab apekah? tengok tajuk pun dah tahu kan. yup.


Kitab Terfaktab

aku dapat tahu wujudnya kitab ini setelah membuka blog Terfaktab sendiri. kitab yang nampak menarik. sebab berdasarkan skuad Terfaktab yang memang hebat dalam bab percintaan. jadi memang perasaan nak tahu apa yang ada dalam kita ini membuak-buak. eceh. takde la. just curious. hari tu masa launching Kitab Terfaktab dekat Uya Distro aku takleh pegi pulak sebab dah nak dekat exam dah. aiseh. kalau tak boleh aku mintak autograph skuad Terfaktab.

oleh sebab itu, lepas habis final je aku terus order Kitab Terfaktab secara online dan bayaran secara bank-in. dalam amsa lebih kurang seminggu je pos laju datang rumah aku membawa kitab tersebut. kitab ni nipis je rupanya. 114 muka surat sahaja. sehari baca pun dah boleh habis. jangan risau.

Kitab Terfaktab - Definisi Cinta Infiniti #1 ni mengandungi tips-tips cinta untuk mereka yang ingin atau sedang bercinta. skuad Terfaktab yang terlibat dalam penulisan dalam kitab ini adalah BraderLepLep, Amoi, Bukan Penggoda, The Bent Pencil, Husky Pusky, Mr.K, Aqram, Hellioz, Lord Zara, Penulis.Sahaja, Elena Reeney, Dorky Guy, Ulii Azman, ShahirahKhairuddin dan CobNobbler. ni semua otai-otai chenta ni.

dan antara topik yang dibincangkan termasuklah - Jatuh Cinta, Perkahwinan Diaturkan Keluarga, Long Distance Relationship, Persefahaman, Curang, The Impossible Crush, Penyesalan dan Move On. haa. semua topik basic yang anda perlu pelajari ketika bercinta. semuanya dikupas dalam kitab ni oleh mereka yang sememangnya pakar dan sarat dengan pengalaman.

***

okay. ini pendapat aku. kitab ni memang hebat la. aku yakin mereka yang menulis kita ni memang banyak pengetahuan tentang cinta dan cara bercinta atau mengekalkan hubungan cinta ini. dan mungkin sekali mereka sendiri ada pengalaman bercinta. tapi bagi aku ini hanyalah cinta yang tipikal. cinta yang berdasarkan nama 'cinta' sahaja atau boleh dikatakan sebagai 'couple'. yup. bercinta bukan secara sah, iaitu cinta sebelum kahwin. cinta yang tidak pasti penamatnya. sebab tu aku cakap cinta biasa - cinta tipikal budak-budak remaja sekarang yang bagaikan tiada matlamat tetapi hanya ingin merasai nikmat bercinta.

tapi tips itu boleh juga digunapakai bagi mengekalkan hubungan cinta suami isteri atau pasangan yang bertunang. boleh juga digunakan kepada mereka yang sedang kecewa dengan cinta untuk bangkit semula meneruskan hidup dan tidak melakukan perkara yang tidak sepatutnya dilakukan. apa apa pun, tahniah skuad Terfaktab atas penerbitan Kitab Terfaktab ini! diharapkan Kitab Terfaktab yang kedua akan diterbitkan lagi dengan lebih banyak tips yang berguna insyaAllah. :D

untuk mengetahui apakah itu cinta luar biasa, cuba rujuk blog Dr Cinta pula. :)

yours truly,

Monday, November 14, 2011

Thailand Trip - 11-131111


11 November 2011

bertolak dari USM dengan menaiki dua buah bas pada pukul 7.30 pagi. singgah di Gurun untuk breakfast. teruskan perjalanan sehingga ke Changlun. melepasi imigresen di Bukit Kayu Hitam dan terus memasuki kawasan Thailand. perjalanan selama 4 jam diteruskan menuju ke Nakhon Si Thammarat. kami berhenti di Sadao untuk solat Jumaat dan lunch. tiba di Walailak University lebih kurang pukul 7 malam. sampai je kat sana diteruskan dengan opening ceremony.

MoU Signing Ceremony bersama wakil ISWU dan AMRON

tom yam special. kurang kick sebab tak pedas sangat. kat Malaysia banyak lagi tom yam yang lebih best. mungkin sebab tukang masak dia dari Thailand jugak kot. bagi sesiapa yang tak makan pedas jangan la makan cili kat sini. memang berasaaaappp.
disajikan dengan dinner yang best. masuk check in hotel di universiti tersebut. oleh kerana keletihan yang amat, terus tertido. dan bangun keesokan paginya pula.

12 November 2011

esok pagi bangun breakfast pukul 8 pagi. cantik juga Walailak University ini. semalam sampai tak nampak sangat. tapi kalau compare dengan universiti kat Malaysia memang Malaysia menang lagi la. Walailak University ni bukanlah universiti Islam dan pelajar Islam di sini hanyalah minoriti. ISWU adalah persatuan Islam di sini yang menjaga dan untuk kemajuan Islam oleh pelajar di sini.

majlis bermula pada pagi itu. presentation dan talk daripada wakil ISDEV dan program lain berjalan dengan lancar. majlis diteruskan sehingga pukul 12 tengah hari. makan tengah hari sebelum check out dan meneruskan perjalan ke Ban Nua, Hat Yai. perjalanan yang agak lama juga. kami tiba di sana sebelum Maghrib.
semua peserta yang terlibat

lepas solat Zuhur/Asar kami dihidangkan dengan makanan untuk dinner. lepas Maghrib, kami dibahagikan dalam kumpulan untuk menetap di rumah keluarga angkat masing-masing. kami sekeluarga ditempatkan di rumah Tok Khatib kampung tersebut.

Ban Nua Mosque
selepas Isya', majlis diteruskan. dialog dengan penduduk kampung Ban Nua untuk mengenali sistem pentadbiran di kampung mereka. dan sungguh mereka sangat komited dan sistem masyarakat yang kuat telah terbina di Ban Nua diketuai oleh Dr Tabarani. sangat mengagumkan. lepas supper barulah kami balik ke rumah masing-masing untuk berehat.

13 November 2011


lepas Subuh kami dibawa ke atas masjid untuk melihat pemandangan dari atas. dekat atas kubah masjid tu. lepas tu kami dihidangkan sarapan oleh tuan rumah masing-masing. kemudian kami dibawa berjalan sekeliling kampung melihat keadaan di sana. selepas itu barulah kami bertolak ke Hat Yai.




Hat Yai - tempat utama para pelancong - pusat membeli-belah yang terkemuka - harga murah - banyak pilihan - barangan Siam - layaaan ~

shopping sampai 12.30 tengah hari. kemudian barulah kami teruskan perjalanan pulang ke Malaysia. berhenti solat di Masjid Bukhary, Alor Setar dan makan di kawasan sana. singgah pula di Gurun untuk solat Maghrib/Isya'. sampai di USM lebih kurang pukul 9 malam.

alhamdulillah banyak pengajaran yang aku dapat sepanjang trip ni. minat pula dengan pemikiran orang-orang akademik. rasa nak tukar ke social science pun ada jugak. takpe. itu boleh dipertimbangkan semula nanti.

yours truly,

Wednesday, November 9, 2011

The Spirit of The Coin


Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

sebenarnya dah lama sangat saya nak tanya pasal ni.
harap kepada mereka yang tahu dan arif, boleh la bantu saya
dalam permasalahan ini dengan memberi jawapan yang boleh meyakinkan saya ye.



The Spirit of The Coin

dari sekolah rendah lagi saya dengar pasal suatu game yang diberi nama 'The Spirit of The Coin'. pertama kali saya dengar tentang game ni memang saya sudah berminat. entah kenapa saya dapat rasakan yang game ni ada thrill dan feel yang tersendiri. tetapi saya belum pernah ada peluang untuk bermain game tersebut.

apakah itu permainan 'The Spirit of The Coin' sebenarnya?


'The Spirit of The Coin' juga dikenali sebagai 'Ouija Board' di Eropah. Sebenarnya 'The Spirit of The Coin' bukan sebuah permainan sebaliknya sebuah kaedah untuk berhubung dengan roh orang yang meninggal dunia. Kaedah ” spirit of the coin ” digunakan dalam beberapa ritual dan kepercayaan untuk berhubung dan berbual dengan roh orang yang telah meninggal dunia.

Kaedah ini biasanya digunakan untuk :

-Tanya khabar orang yang meninggal dunia.
-Mengetahui kedudukan roh.
-Berkomunikasi dengan roh.
-Minta bantuan secara gaib
-Mencari barang / orang yang hilang.
-Untuk mengetahui cara matinya :
kemalangan atau dibunuh dan sebagainya
-Untuk tanya sesuatu yang penting seperti :
Password , no pin , kedudukan harta.

secara ringkas:

Satu gambarajah akan dibuat pada kertas, secara asasnya mengandungi :

1. susunan huruf2 dari A - Z
2. angka dari 1 - 9
3. dua ruang @ petak, satu petak tertulis
'YES' dan satu lagi 'NO'
4. satu ruang tertulis 'HOME'. Kadangkala digantikan dengan 'GOODBYE'. fungsinya lebih kurang sama macam fungsi button 'ENTER' pada kibord. Fungsi kedua adalah sebagai point untuk memulakan & menamatkan permainan.


yup. lebih kurang begitu la secara ringkas tentang permainan ini. pastinya ramai yang sudah tahu tentang permainan ini terutamanya kepada budak-budak yang satu zaman dengan saya. maklum la, masa zaman kita budak-budak dulu mana ada facebook. saya juga percaya ramai juga yang pernah ada pengalaman tersendiri bermain permainan ini. bila tengok balik, saya rasa permainan ini sudah menjadi kebiasaan dalam kalangan masyarakat kita - terutamanya pelajar.



perasaan ingin bermain game 'The Spirit of The Coin' ini sangat kuat sehinggalah saya dengar ada orang cakap HARAM bermain permainan ini. kerana ia adalah salah satu cara yang mendatangkan syirik. yup. seperti kita tahu game ini menyeru roh orang mati - tidak lain dan tidak bukan adalah syaitan laknatullah yang sentiasa mencari jalan menyesatkan manusia. dan semestinya jika seseorang itu bermain game ini untuk meminta sesuatu atau memohon bantuan kepada roh orang mati, iaitu selain daripada Allah - ini adalah syirik. tidak dinafikan.

jadi soalan saya kepada anda:

adakah boleh game ini dimainkan jika tujuannya bukan untuk meminta bantuan kepada roh tersebut atau yang sewaktu dengannya. maksud saya, kita hanya bermain game ini untuk berkomunikasi dengan roh tersebut sahaja. saje nak sembang-sembang la orang cakap. boleh ke tak eh? adakah salah untuk manusia berkomunikasi dengan makhluk lain seperti syaitan, jin dan sebagainya?

maaf. saya memang tidak tahu. saya memang nak bertanya kepada ustaz atau ustazah, tetapi selalu tidak berkesempatan. saya pernah bertanya kepada kawan-kawan, tetapi mereka juga tidak pasti tentang hukum tersebut. saya juga telah membuat kajian di internet, tetapi tetap juga tidak berjumpa dengan hukum sebenar bermain permainan ini. harap anda yang tahu boleh berkongsi ilmu dengan saya. terima kasih.

amaran!
jangan bermainan game ini jika tidak pasti apakah sebenarnya game ini.
takut boleh membawa kita kepada syirik. nauzubillah.

[UPDATED]
HARAM bermain permainan The Spirit of The Coin di atas sebab-sebab yang munasabah. sila rujuk komen-komen di bawah. terima kasih kepada semua rakan yang memberi komen. semoga Allah merahmati. :)

yours truly,

Tuesday, November 8, 2011

Projek MQA


setelah sekian lama menanti, akhirnya report yang ditunggu-tunggu berada dalam tangan.
report? lebih kurang sebuah report untuk satu projek yang agak pelik atau luar biasa.
projek tentang seseorang. siapakah orang itu? cukuplah anda kenal dia sebagai MQA.

report ini dibuat oleh seorang yang bernama Khairunisa Taher. kenapa dia buat report ni? mungkin sebab dia dah terlampau boring disebabkan tiada pekerjaan yang sesuai untuk dilakukan dan mempunyai banyak masa lapang dan memang suka membuat perkara-perkara pelik. mungkin. maka keluarlah idea membuat projek yang agak pelik ini.

report ini bertajuk 'Projek MQA' yang mengandungi 28 muka surat kesemuanya. terbahagi kepada 8 bahagian. dan ada banyak points dalam setiap bahagian yang berkaitan MQA. sungguh agak mendalam jugak kajian ini dibuat sebenarnya. tak sangka jugak. points tersebut pula mengandungi fakta dan auta. dan semestinya kajian ini dibuat berdasarkan pemerhatian, soal selidik dan sebagainya.

so review aku pasal report ni, rasanya tak semua points yang ditulis dalam report tersebut 100% betul. ada yang memang betul berdasarkan pemerhatian - 50-50 la yang ni. berdasarkan soal selidik - memang 100% daripada subjek. assume - memang jauh la daripada betul. so memang ada jugak ralat dalam report ni dengan kebanyakannya tiada bukti yang sah. keseluruhan report ini pula memang berdasarkan pandangan seorang iaitu pengkaji subjek tersebut. memang tidak digalakkan untuk mempercayai semuanya. boleh la dijadikan rujukan untuk mengenali subjek, atau untuk lebih memahami subjek, atau mungkin juga untuk menjatuhkan subjek. mungkin jugak.

konklusi: report ini sangat bahaya. memang projek gila. jika jatuh ke tangan orang yang tidak bertanggungjawab, subjek mungkin dalam bahaya. tapi takpe jugak. bukan semua betul pun dalam report ni. takpe la. tarapapaaaa~

thanks to researcher anyway. janji tertunai akhirnya.
***

dan ini untuk semua yang suka update status kat facebook, atau yang menggunakan twitter dan terutamanya kepada bloggers - mereka yang mengeluarkan pendapat masing-masing

anda kategori yang mana?
respect others and you'll be respected :)

yours truly,

Monday, November 7, 2011

My Fair Lady


dah lama tak review drama kan. jom kita tengok review pasal drama seterusnya.
ni baru saje habis tengok. dan aku rasa macam lambat je nak habiskan drama ni.


My Fair Lady

dan review aku sangat senang - drama ini sangat tipikal. yup. tipikal korean drama. jalan cerita yang korang boleh agak la. lepas ni jadi apa, lepas tu pulak mesti jadi camtu. bila tengok balik macam drama melayu pun ada. heroin mesti la seorang yang kaya dan sangat manja serta sombong. hero tu pulak mesti miskin, berdikari dan baik hati. konflik berlaku antara diorang dan at last kawen jugak mereka. haa. kan dah spoil.



walaupun daripada starting lagi cerita ni bagi aku boring, tapi aku layan jugak. kenapa? sebab ada mamat Oska yang berlakon dalam Secret Garden. mamat ni macam lawak lawak sikit. so layan jugak la. tapi watak heroin memang aku tak minat. dalam cerita ni asyik cakap dia lawa la cantik la. tapi bagi aku tak lawa pun. dari awal sampai habis cerita aku tetap cakap dia tak lawa. walaupun dia dulu sombong pastu jadi baik, tetap jugak tak lawa. apa yang lawa sangat pun aku tak tahu. memang betul la lawa tu subjektif.



yup. seperti yang aku cakap mula mula tadi. memang jalan cerita kurang menarik. predictable sangat. mesti korang boleh agak punya la. macam dah takde idea je nak buat jalan cerita. dan biasanya aku tak kisah kalau hero atau heroin tak perfect pun asalkan jalan cerita menarik. tapi kalau jalan cerita tak menarik pun biar lah heroin tu lawa. tu pun dah terbaik. hee. agak mengecewakan jugak la drama ni bagi aku. jadi aku tidak sarankan anda menonton cerita ini. tapi kalau rasa dah boring sangat tu boleh je kalau nak tengok jugak.

tapi aku tak nafikan jugak ada yang suka dengan drama ni. minat kita kan berlainan. tapi bagi aku drama ni tak meninggalkan kesan yang best pada penonton yang boleh membuatkan penonton ingat drama ni sampai bila-bila. takpela. lepas ni jom layan drama korea yang lain pulak.

aku pun dah mula nampak apa yang tipikal dalam drama Korea~

yours truly,

Wednesday, November 2, 2011

Nota Hati Seorang Lelaki


salam semua.
kali ni saya nak review sebuah buku yang bagi saya sangat istimewa.
buku ini lain dari yang lain. mungkin sebuah buku rujukan agama,
mungkin jugak sebuah buku motivasi dan inspirasi.
dihadiahkan oleh seorang kawan baik saya. semoga Allah merahmati beliau.



Nota Hati Seorang Lelaki

oleh Pahrol Mohd Juoi

Pahrol Mohd Juoi kalau tak silap saya sememangnya seorang pendakwah dan seorang motivator. selalu je nampak dia kat tv. segala pendapat dan cara penyampaian beliau memang menarik. tak macam orang lain yang boleh membuatkan kita rasa boring apabila mereka menyampaikan ilmu. dan tak sangka penulisan beliau juga boleh menyentuh hati. walaupun kita tak nampak gaya beliau dalam penulisan, tapi kita boleh merasakan apa yang disampaikan itu benar-benar daripada beliau. tahniah diucapkan kepada ustaz Pahrol Mohd Juoi.



cerita ini banyak menyentuh tentang tanggungjawab seorang lelaki. tanggungjawab sebagai seorang anak, suami, ayah dan pendakwah. dan semestinya tanggungjawab ini sepatutnya semua lelaki harus pikul. jadi setiap lelaki harus tahu bagaimana hendak menjalankan tanggungjawab ini. dan dalam buku ini banyak menceritakan cara-cara yang perlu diketahui oleh setiap lelaki.

penulisan yang santai. ayat yang mudah difahami. ilmu yang tidak terlampau berat. banyak diceritakan berdasarkan pengalaman penulis sendiri. bersandarkan kisah-kisah yang berlaku dalam masyarakat zaman sekarang. yang memang dekat dengan kita. yang kita sendiri perasan walaupun kadang-kadang kita tidak ambil kisah pun. tapi melalui buku ini kita akan sedar pentingnya setiap sesuatu yang berlaku di sekeliling kita pada hari ini.

yup. saya akui memang banyak nasihat dan motivasi yang diberikan dalam buku ini mengena batang hidung sendiri. rasa kena tembak kat hati. bang! memang terasa atas kelakuan sendiri yang sebelum ini memang saya tidak sedar. dan buku ini jugak membuka hati dan minda untuk melihat banyak benda dengan lebih terbuka dan positif. bukan dengan pandangan yang dulu.

jadi, adakah anda memang sudah benar benar menjadi seorang lelaki? saya sarankan supaya anda baca lah buku ini untuk menambahkan ilmu dan membuka minda anda supaya tidak lagi terikat dengan pemikiran masyarakat zaman sekarang yang tertutup. semoga kita sama sama mendapat redha-Nya. insyaAllah. :)

Hati seorang lelaki...
Jika jiwamu tulus kerana Ilahi,
Pasti lurus perananmu sebagai Lelaki

yours truly,

Tuesday, November 1, 2011

Sedim, Kulim - 311011&011111

salam semua.
hari tu buat keputusan last minit pulak. tengok tengok kena ikut ISDEV ke Kulim. ada program pulak kat sana. memandangkan aku takde pape kerja kat rumah, maka aku pun mengikuti la program tersebut.

31 October 2011

pagi pagi dah bertolak dari USM. perjalanan ke Kulim kejap je. dalam sejam gitu dah sampai. kitorang sampai jugak ke destinasi - Sedim Eco Theme Park & Resort

untuk masuk ke chalet kena berjalan masuk sejauh 600 meter sebab bas takleh masuk jalan tu. tapi sini takde la hutan sangat pun. okay je la. sampai sana diteruskan dengan program yang disediakan. kitorang belajar tentang sembelihan. mula-mula teori oleh Ustaz Syukri. lepas tu kitorang buat praktikal.

sembelih seekor ayam jantan. memang best la. baru faham betul betul kan.
kalau teori je cam susah nak faham jugak.


kemudian untuk hari tu memang banyak lagi la program perlaksanaan ibadah seperti berkhutbah, bacaan doa selamat dan tazkirah. macam macam la yang dapat dari program macam tu. siap ada komen untuk penambahbaikan lagi. so senang faham untuk praktik nanti.

khutbah oleh Ustaz Meor

komen dan pandangan oleh Ustaz Shakir

ayahanda tak boleh stay situ. so aku la kena duduk sorang kat chalet tu. naseb baik orang ISDEV yang lain ada je. so tak kisah je la. petang tu bebas. oleh kerana macam nak hujan, so takleh mandi sungai. takut air kuat. kitorang main futsal saje. bagi keluar peluh la sikit kan. malam dipenuhi dengan tazkirah dan tayangan video untuk muhasabah diri. lepas supper, masuk tido.

1 November 2011

bangun pagi pukul 4. 4.30 pagi pegi surau. qiamullail ramai ramai. lepas Subuh siap-siap untuk ke Tree Top Walk. acara paling menarik pada hari ini. kitorang berjalan balik keluar ke jalan besar untuk naik bas. pastu bertolak ke Sungai Sedim. dekat je. sampai tu kitorang kena trekking naik atas bukit ikut jalan sungai. memang cantik la air sungai kat situ. fuuh. Subhanallah.



sampai kat atas kitorang pecah jadi dua group untuk jalan kat Tree Top Walk tu. perjalanan atas tu sepanjang lebih kurang 950 meter. dan kalau tak silap aku Tree Top Walk ni 50 meter dari tanah. tinggi tak? memang nampak pokok-pokok hutan jela dari situ. view atas tu memang lawa. takde la gayat sangat sebenarnya. boleh je korang try. dan kat sini banyak lagi aktiviti yang ada. paintball, rafting sume tu. nak tahu lagi cuba google apa lagi yang ada kat Sungai Sedim ni.



dah habis kitorang turun makan tepi sungai. lepas tu apa lagi. masuk mandi jela. tempat tu agak laju air sungai tu. tapi peduli hape. mandi saje la. hee. kejap je. saje nak rasa air sungai yang jernih dan sejuk tu. best la kalau nak kelah-kelah kat sini.
ramai je yang datang.
lepas tu kitorang balik. makan tengah hari dan solat Zohor, baru bertolak ke USM balik. petang dah sampai. balik rumah tido la. penat jugak sebenarnya. tapi memang best. macam macam boleh dapat walaupun hanya 2 hari 1 malam.

alhamdulillah :)

yours truly,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars