Saturday, June 25, 2011

Kim's Song

dalam kebusy-an yang amat ni, nak jugak update blog
sorry la kepada semua kerana dah lama tak update.
ni pun aku rasa nak update sikit je ni.

tiba-tiba teringat lagu yang Kim penah bagi



Kim's Song



Keep me warm. Keep me warm...
You gave my life to me...
Set me free. Set me free...
The finest year I ever knew...
All the years I had with you...

And I would give you everything I own...
I’d give up my life, my heart, my home...
I would give everything I own..
Just to have you once again...
You taught me how to love...
What it's of... what it's of...

You never said too much but still you show the way...
And i knew from watching you...
Nobody else could ever know...
The part of me that can't let go...
And i would give everything I own...

Is there someone you know...
You're loving them so..
But taking them all of granted...
You may loose them one day...
Someone takes them away...
And they don’t hear the words you long to say...

And i would give you everything i own...
I’d give up my life... my heart.. my home...
I would give everything i own..
Just to have you once again





itu la dia lagu yang dia bagi kat aku.
eh eh. dia bagi lirik je. dia cakap dia buat sendiri.
tapi aku tak pernah dengar lagu betul dia lagi la.
aku sendiri pun tak tahu apa maksud lagu ni. haha.

dah. tu je la aku nak cakap. oh sebelum terlupa.

Tahniah, Sepah!



Juara Maharaja Lawak 2011

korang memang gempak la. memang layak.
memang yang terbaek punyaaaa ~

oh ya. aku ada jugak dengar. berita pasal Dae Sung.
huhu. sedih sedih. semoga yang baik baik untuk dia.






naman barabwa ~

yours truly,

Sunday, June 19, 2011

Cloud & Chico :)

semalam keluar dengan Aiman Ismail sebab lama dah tak keluar dengan
beliau. lagipun Qbear ada sekali dengan kitorang. so ke Midvalley.
tiba-tiba Hafiz ajak tengok Pets Wonderland sebab katanya tak pernah tengok.

pegi je la tengok segala haiwan ternakan yang ada. dan terkeluar la idea gila.

"jom kita bela tikus."
"kenapa tak hamster?"
"sebab mahal sangat."
"okay. nanti la bila-bila kita beli."

"set"


semalam petang baru balik campus. dan aku akan tulis janji Aiman.
katanya, "aku nak belanja korang makan kat kedai SS2 Seri Murni"
bulan 1 tu kalau boleh aku malas sebut. cehh. kitorang mana ada dah kat sini.
semoga janji tersebut dipercepatkan. amin.

tadi kitorang pegi Low Yat jap mencari external hard disk untuk Qbear.
alang-alang dah pegi sana, kitorang rembat jugak wayar LAN yang mahal.
kenapa mahal? kena tipu la. apa lagi. dah. jangan tanya.
kemudian kitorang ke Times Square cari barang dan makan-makan.

balik ke KL Sentral. berpisah suda dengan Qbear. tapi kitorang tukar plan.
terus menuju ke Midvalley. yup. Pets Wonderland.

setelah bertanya itu dan ini dan sebagainya, kitorang pun decide.

dan hasilnya; tang taraaa

Cloud - Hafiz punya (jantan)
Chico - aku yang punya (jantan)


ini Cloud. aktif sikit. aktif membuli. hampeh. "-_-

tak mungkin membiak. so takyah risau dengan kemunculan 24 ekor lagi
pada hujung sem nanti. fuuhh. dan naseb baik tikus senang dijaga.
so jangan risau ye.

oh itu Chico

sekarang tengah kumpul information cara menjaga tikus;
bukannya cara membedah tikus ye. kami budak fizikal.

yours truly,

Saturday, June 18, 2011

Selamat Hari Bapa!


ingat lagi masa dulu-dulu dekat KKJ;
masa form 5. masa nak SPM. masa study mode je selalu.
kadang-kadang keluar jugak idea gila untuk menghilangkan bosan.

well, apa salahnya kan? bukan selalu ~

hari tu adalah hari istimewa. tiba-tiba keluar idea ni.
aku tak ingat idea siapa. Hafiz ke Aiman Ismail entah.
tapi memang gempak jugak la. so idea tersebut dilaksanakan.

"Hello. Assalamualaikum"
"... ... ..."
"ini encik Mohd Sakri@Shukri ke?"
"... ... ..."
"saya wakil dari KKJ, saya nak cakap sikit pasal anak encik"
"... ... ..."
"sebenarnya anak encik ...
ingin mengucapkan ...

SELAMAT HARI BAPA!"

lepas tu semua gelak. HAHA. Aiman yang berlakon jadi cikgu.
buat suara mak aih punya la matang. dewasa la konon.
naseb baik memang suara tersebut jadi. HAHA.

so di kesempatan ini, saya sebagai anak kedua dalam keluarga;
ingin mengucapkan sekali lagi;

[hari+bapa+-+kek.jpg]

kepada ayahanda terchenta;
ampun maaf dipinta;
makan nasi kandaq jangan lupa;
terima kaseh bunga kenanga;
atas segala-galanya :)

***

sekarang dah mula busy balik. baru je start padahal.
dengan tutorial, exercises, lab report, quizzes yang datang.
dengan perjumpaan senior dan junior KKJ kat CFS IIUM PJ.
dengan segala preparation menjelang PRESSS AGM nanti.
fuuh. penat penat. harap semuanya okay. insyaAllah. :)

***

"Ya Allah, Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas didikan mereka padaku
dan Pahala yang besar atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku,
peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku."




yours truly,

Monday, June 13, 2011

Kisah Hantu Mahallah Khadijah


salam kepada semua.

uish. nampaknya ramai yang baca post pasal Mahallah Aisyah tu. tapi ingin aku ingatkan kepada semua, tu hanya pengalaman yang aku dengar dan aku sendiri alami saje ye. kepada mereka yang memahami maksud aku, bagus la. kalau tak faham, anggap je la tu suatu cerita yang aku ingin kongsi dengan korang.

ada beberapa orang kawan yang memberi cadangan untuk menulis pengalaman aku berkenaan satu lagi mahallah. so aku pun bersetuju la untuk kongsi pengalaman aku. ini pengalaman yang aku dengar dari orang okay. bukan aku nampak sendiri. bukan aku duduk mahallah tu pun kan. so ni hanyalah cerita yang aku dengar dari orang. yup. seperti tajuk di atas. Mahallah Khadijah.



seperti yang semua tahu, mahallah ni terletak di sebelah padang, sebelah mahallah Umar Al-Khattab, depan bangunan makmal, sebelah CELPAD. mahallah yang paling tinggi dengan ketinggian 9 tingkat. satu-satunya mahallah yang ada lif. eh? macam mana aku tahu? pernah la masuk kat lobby diorang tu. eh. aku hantar barang la bersama rakan-rakan. i bukan pervert la you all. pape pun kepada semua, terutamanya junior-junior yang rasa lemah semangat tu, dinasihatkan jangan baca sampai habes. takut nanti takleh tido pulak malam ni.

kalau korang nampak mahallah ni dari luar, mahallah ni takde la dull sangat. meriah jugak la. mungkin sebab mahallah yang paling ramai penghuni, so bangunan ni pada waktu malam agak terang benderang jugak la. dan mahallah ni takde terpencil macam mahallah Aisyah. so pada kebiasaannya korang akan rasa mahallah ni takde la masalah sangat kan. biasa-biasa je la. tapi tapi tahukah korang bahawa mahallah ini jugak tersimpan banyak rahsia.

tahukah anda bahawa mahallah Khadijah dulu sebenarnya merupakan sebuah bangunan hospital. hospital UM kalau tak silap. jangan pelik la kenapa tinggi sangat bangunan tu sampai 9 tingkat. jadi bila dengar hospital korang pun faham-faham la kan. mesti la ada bilik-bilik yang boleh menaikkan bulu tengkok korang. bilik ICU, bilik mayat, bilik pembedahan. tu aku tak tahu la. kemungkinan tetap ada. untuk korang yang menghuni mahallah tersebut tak tahu la kot pernah terjumpa pisau bedah kat bilik ampaian ke kan.



mahallah Khadijah pada waktu malam masa TAWE 2010. kan lawa tu?

aku dengar cerita daripada sorang kawan aku. lecturer dia pernah cerita dalam kelas. ada kisah pernah terjadi dekat KC. tapi kisah ni dah lama. lecturer tu cakap memang kisah betul. lecturer tu la yang kata ye. kisahnya begini. dulu pernah terjadi suatu kemalangan. ada sekumpulan budak perempuan sedang bersembang dalam bilik. alaa. sembang macam biasa je la.

tapi tiba-tiba ada seorang yang duduk berdekatan dengan tingkap entah macam mana boleh tergelincir dan terkeluar dari tingkap. dia jatuh dari tingkat 6 atau 7 macam tu la terus ke bumi. kemalangan tu mengakibatkan dia hilang bahagian bawah pusat selepas dibedah. ada jugak cerita yang mengatakan dia mati. tu la kisah yang diceritakan. persoalannya adakah dia jatuh macam tu je atau ditolak atau memang takdir dia? wallahualam.



jangan tenung lama-lama sangat gambar tu, dik oi.

ada satu lagi cerita yang aku dengar. ni memang ramai cerita.
cerita ni panjang sangat lah pulak. baca dalam kotak ni ye.


sem lepas la aku dengar sangat banyak kecurian yang berlaku kat mahallah Khadijah. puncanya semua orang tak tahu. mungkinkah memang ada pencuri kat KC? yang peliknya setiap minggu mesti ada kecurian. contohnya minggu ni kecurian banyak berlaku kat tingkat 5. minggu depan kecurian berlaku kat tingkat 8 pulak. macam tu la lebih kurang. semua orang memang pelik dan macam-macam cerita la yang keluar. ada toyol tiga beradik la, ada orang luar pukau masuk dalam KC la, ada persatuan pencuri dalam KC la. macam-macam. tapi mana satu yang betul?

lepas tu aku dengar cerita pulak. ni kira update version la. at last semua dah tahu siapa punya angkara, kisahnya macam ni. pada suatu malam ada sorang perempuan yang berjalan di salah satu tingkat kat KC. orang cakap perempuan tu memang selalu jalan berlainan tingkat. pada malam tu kelihatan perempuan tu sedang berjalan sambil membawa baldi lalu memasuki lif. kebetulan pada masa yang sama seorang lagi perempuan masuk jugak dalam lif tu. mengikut cerita perempuan tu adalah pelajar Darul Quran. lif mula bergerak. dalam lif dua orang perempuan tu macam biasa je la kan.

tiba-tiba pelajar DQ tu terbau sesuatu. sesuatu yang sangatlah busuk. so dia pun tercari-cari la apa yang busuk sangat dalam lif tu. tadi takde pun. dilihat perempuan sebelahnya, selamba je. macam tak bau pape la pulak. tiba-tiba tergerak hati dia untuk lihat ke dalam baldi yang dibawa perempuan tu. jadi dia pun mengangkat wajahnya untuk menjenguk ke dalam baldi tersebut. alangkah terkejutnya bila dia ternampak seekor toyol yang botak, berwarna hitam dan tidak berpakaian berada dalam baldi tu. dilihatnya kembali ke wajah perempuan yang memegang baldi tersebut. wajahnya tetap selamba. lutuk perempuan tu dah bergetar habis dah. peluh menitik. jantung berdegup kencang punya. bila lif terbuka. dia hanya mampu melihat perempuan tu keluar dengan tenang sambil membawa baldinya. yea. baldi yang terisi seekor toyol.

mengikut cerita, perempuan tu la yang membela toyol yang menyebabkan kecurian kat KC. dan sepatutnya semua orang tak boleh nampak toyol tersebut. entah macam mana terbukak hijab pelajar DQ tersebut dan boleh nampak makhluk tersebut.



ngaaaaaa ~



so agaknya memang wujud la kot makhluk tersebut di Mahallah Khadijah. aku pun tak tahu lah. korang yang berada di mahallah tu cuba check. mana la tahu jumpa kan. oh ya. masih ada satu lagi cerita yang aku dengar. teruskan membaca kalau nak tahu ye.

kepada penghuni mahallah Khadijah yang duduk di bilik yang menghadap ke bahagian belakang. terutamanya yang menghadap ke bangunan makmal dan bahagian luar CFS. sekali lagi ini bukannya cerita hantu makcik karipap yang datang berniaga pada waktu tengah malam. kisahnya begini. ada cerita yang mengatakan bahawa ada pelajar yang pernah nampak lembaga hitam di kawasan tersebut semasa dia tengah study untuk quiz keesokannya.

pada malam yang biasa dia hanya dengar bunyi tapak kaki yang berjalan di bawah tu. entah kenapa suatu malam dia terasa macam nak tengok je siapa la yang berjalan tengah-tengah malam kat kawasan tu kan. bila dia jenguk je ke luar tingkap, dia nampak sepasang mata berwarna merah sedang memerhatikannya dengan tajam dari kawasan luar CFS. lembaga tu hanya memerhatikan perempuan tu tanpa bergerak. tajam. macam laser yang boleh tembus kepala kalau tak elak. lepas kejadian tu, perempuan tu diserang trauma jugak la. tak tahu dia pegi ke tak quiz dia tu. tapi kes ni masih lagi misteri.



fuuh. panjang jugak cerita kali ni. so ini la cerita yang aku pernah dengar pasal mahallah Khadijah. aku tak cakap kisah ni betul. tapi ni berdasarkan apa yang orang cerita kat aku la. aku hanya nak kongsi dengan korang je. betul ke salah aku sendiri pun tak tahu. korang nak percaya ke tak, terpulang la kat korang. tapi yang penting mintak-mintak jangan la ada yang mintak pindah mahallah pulak ye.

jadi pengajaran yang kita dapat adalah banyakkan amal ibadat, banyakkan berdoa, jangan selalu tido lambat, jaga barang berharga anda baik-baik. kalau boleh jalan tu berteman la kan. lagi selamat. dan yang paling penting jangan la jenguk kat luar tingkap. bahaya oh. dah la tinggi tu. kalau nampak pape yang mencurigakan kat luar tu dan anda sedar bulu roma semua dah tegak, buat tak tahu je la. jadi pape nanti susah pulak kan.

lagi sekali, ni hanyalah cerita yang aku dengar. jangan cakap aku tipu ke apa. aku sendiri pun tak tahu betul ke tak. yang penting jangan saman aku. aku tak bersalaaaahh.



dan lagi sekali jugak;
jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri ~

yours truly,

Saturday, June 11, 2011

KaraK : Laluan Puaka



salam kepada semua.

semua masih dalam mood seram-seram gitu? okay. bagus.
mari kita teruskan dengan satu lagi cerita hantu. tapi ni bukan CFS punya.
ini semestinya terbaek dari ladang.



yes. KaraK. sebuah lagi filem terbitan KRU Studios. biasanya kalau keluar movie daripada KRU ni mesti catchy kan. ada je kelainan yang diorang bawak. so jom kita review sikit movie ni. kepada korang yang belum tengok, sorry la ye. ter-spoil sikit. kalau tak nak spoil, jangan baca sampai habis ye. hehe.

firstly, siapa tak pernah dengar Karak? Karak tak tahu? highway yang sangat famous tu. famous kerana apa? haa. tu yang best tu. bukan famous kerana highway tersebut dibina dengan baek punya oleh JKR. bukan juga popular kerana highway tersebut ada banyak R&R. Karak Highway ni kira dah jadi malaysia urban legend jugak la. so kalau orang malaysia yang tak pernah dengar pape pasal Karak, memang orang tu tak pernah dengar la kan. nak buat camne.

oleh kerana legend-nya highway ni, KRU sampai keluar satu movie special menceritakan serba sedikit tentang highway ni. aku yakin korang semua pernah dengar macam-macam cerita tentang Karak highway ni. macam-macam versi ada kan. dan ini salah satu cerita yang popular kat highway Karak ni.


Kisah sebuah kereta Volkswagen kuning yang dianggap berhantu, yang sering mengganggu perjalanan di sekitar lebuhraya Jelapang. Hantu Volkswagen kuning ini mula menganggu kenderaan di jalan raya sejak tahun 1956, tetapi tidak ketara dan orang ramai masih belum menganggap ia sesuatu yang mengaibkan.

Tetapi sejak lebuhraya Utara Selatan dibina merentasi kawasan yang dinamakan Jelapang, sejak itulah hantu Volkswagen kuning semakin ketara muncul dengan mengganggu kenderaan yang lalu lalang di situ. Puncanya dipercayai bermula dari sebuah kisah seorang isteri curang yang telah membunuh suaminya dengan kejam dan kemudian merampas kereta Volkswagen kuning milik suaminya.

Sang suami mati sambil menyimpan rasa dendam yang membara untuk memiliki semula Volkswagen kuning tersebut. Kenyataannya, jika benar hantu Volkswagen kuning ini wujud dan pernah dilihat orang, maka itu adalah jin (keturunan iblis yang bergelar jembalang), bukan si suami malang yang mati dibunuh kejam.

Volkswagen ini akan muncul secara tiba-tiba dan sekiranya pemandu memotong kereta tersebut , ia akan berada di hadapan secara mengejut.Dipercayai , kemalangan berlaku disebabkan gangguan Volkswagen kuning.

kalau nak baca cerita versi lain kat sini




Volkswagen kuning. memang famous habis la kat sini kan.
amaran. jangan tengok gambar ni lama-lama. takut nanti tak pasal-pasal
ada yang terjerit depan laptop. aku tak tanggung aaa.

tapi yang aku nak ceritakan kat sini bukan lah pasal Karak highway sangat pun atau kereta buruk yang suka ganggu orang kat highway waktu malam ni. aku nak tekankan sesuatu.

kalau korang tengok movie ni, akan jumpa beberapa part tu. bagaimana hantu memang tak takut langsung bila korang baca ayat Quran ketika berhadapan dengan diorang. ewah. macam nak lawan hantu pulak kan. orang kata kalau nak lindung diri biasanya baca ayat Kursi kan? tapi bila terserempak dengan hantu ni, kita baca la ayat Kursi tapi pelik. kenapa tak effect langsung pun makhluk tersebut? situasi ni ada je dalam movie-movie hantu yang lain seperti Santau dan Mantra.

kenapa eh? hantu tak takut ke dengar ayat-ayat Allah? memang tak takut langsung ke sampai boleh turut ikut baca sama? asal tak terbakar pulak? pelik yang teramat pelik kan?

sebenarnya semua tu bergantung kepada seseorang tu. bagaimana kuatnya iman dia. tinggi mana keyakinan dia kepada Allah. ye la. nak mintak tolong kat Allah tapi tak percaya kat Dia macam mana Dia nak tolong kan? lagi satu, kalau orang tu tak buat apa yang Allah suruh, susah sikit la Allah nak tolong sebab ada halangan di situ walaupun kasih sayang Allah Maha Tinggi.

jadi kalau orang tu betul-betul yakin dengan kuasa Allah; buat apa yang Dia suruh dan tinggal apa yang Dia larang, insyaAllah Allah akan tolong. hantu pun mesti lari pecut punya la bila dengar ayat Quran. tak berani la nak ganggu korang dengan perlindungan Allah. jangan risau ye.

anyway, korang tahu tak maksud ayat Kursi. takkan pakai baca je bila menghadapi kesusahan tapi tak tahu maksud kan. tak best la macam tu. takpe takpe. jom kita study balik ayat 255, Surah Al-Baqarah ni.

aku berlindung daripada Allah dari syaitan yang direjam


Ayat kursi.png



Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia.

Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya
mentadbirkan (sekalian makhlukNya).

Yang tidak mengantuk usahkan tidur.

Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi.

Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan)
di sisiNya melainkan dengan izinNya.

Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya).

Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada
Allah menjaga serta memelihara keduanya.

Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya),
lagi Maha Besar (kekuasaanNya).


benarlah kata-kata yang Allah yang Maha Agung

alhamdulillah. kita dah faham maksud ayat Kursi kan. so lepas ni selalu la amalkan ye. mintak perlindungan daripada Allah sentiasa. bukan hanya waktu susah je. bak kata bomoh Siam hantu Mak Limah tu yang dah di-modified; "kalau kita ingat kat Dia, Dia pun ingat kat kita. sebab tu Dia datang tolong kita." tak gitu? :D

so aku memang salute KRU sebab buat movie ni. kira teguran untuk semua la. sama-sama ambik pengajaran daripada movie ni. at least takde la buat horror movie just sebab nak takutkan para penonton dan merembat koleksi panggung sampai berjuta-juta sahaja. kira ada la pengajaran kepada semua. takde just cerita hantu yang mengarut. mengarut ke? entah. better kita cakap misteri la kan. kita tak tahu cerita tu betul ke tak. tapi dia tulis 'berdasarkan pengalaman daripada mata saksi'. so misteri la tu. so tahniah KRU!



eh tiba-tiba pulak. takde la. aku memang suka Volkswagen pun.
cuma belum mampu sambar satu la. doakan aku ye. :D

"hagek! baca; faham maksudnya; dan yakin dengannya"

yours truly,


Friday, June 10, 2011

Kisah Hantu Mahallah Aisyah



salam semua.

kepada semua. terutamanya kepada budak budak CFS IIUM Petaling Jaya. aku ada cerita nak kongsi kepada korang. cerita ni mungkin sebelum ni memang aku tak pernah kongsi dalam blog ni. tapi entah kenapa malam ni aku rasa lain. lagipun kisah ni lebih baik kalau first year yang baru masuk pun sama sama tahu. so aku rasa lebih baik aku cerita sekarang.



Mahallah Umar Al-Khattab 2. ataupun UKC 2. ataupun lebih famous dengan gelaran Mahallah Aisyah. nama macam mahallah perempuan kan? tapi penghuninya semua lelaki sekarang. ini penghuni dalam bilik ye. tidak termasuk bilik-bilik untuk mak cik dan akak-akak cleaner. kenapa nama mahallah perempuan tapi penghuninya lelaki? yup. tepat sekali apa yang ada dalam otak korang sekarang. memang dulu ini mahallah perempuan. tapi tapi kenapa sekarang jadi mahallah lelaki? ada kisah di sebalik kejadian ini.

korang semua perasan tak? antara semua 6 mahallah, mahallah Aisyah la yang paling dull. bila nampak dari luar, bak kata orang "macham takde nur je tempat ni". haaa. lebih kurang camtu la. macam gelap semacam je. padahal bila tengok dua mahallah di sekitarnya iaitu Mahallah Abu Bakar dengan Mahallah Zainab Al-Jahsy elok je terang benderang walaupun waktu malam. tidakkah korang tertanya mengapa? yup. dan kalau korang semua perasan jugak, mahallah Aisyah jugak satu-satunya mahallah yang ada pagar mengelilingi kawasan mahallah kecuali gate entrance depan mahallah Abu Bakar. tak macam ABC yang banyak sangat tangga entrance. bukan macam UKC yang takde pagar langsung sebab memang ada dalam CFS. mahallah lain pun sama. pelik bukan? macam mahallah Aisyah dipisahkan dari CFS.



banyak aku dengar pengalaman senior-senior tapi aku takde la percaya sangat. okay. aku bukan nak cerita pasal hantu mak cik karipap. aku rasa sini takde kot. abang-abang senior yang datang jual sosej malam-malam sem lepas ada la kot. tapi tu bukan hantu la. diorang cari duet halal. tapi aku nak cerita pasal situasi yang terjadi kat sini. kalau korang pernah menjadi berani macam aku la kan, korang pernah tak jalan-jalan sekitar mahallah Aisyah pada waktu malam? tu korang jawab sendiri. aku pernah jalan.

aku tinggal dulu kat second floor. aku pernah jalan masa tu nak turun pegi bilik member aku kat tingkat satu. aku lalu ikut tangga hujung. tangga yang dekat dengan pondok guard. masa aku lalu kat situ, aku terdengar satu suara. serius. aku tak pekak lagi. suara tu datang dari tingkat tiga. masa tu dah pukul 3 pagi kot. kenapa ada suara pelik pulak kat tangga time-time camni kan. aku pun naik la slow-slow ke atas. sambil mengintai la sikit-sikit kan. mana tahu kalau jadi pape senang la aku lari terus. aku naik lagi dan akhirnya aku ternampak satu lembaga. lembaga tu tengah senyum dan gelak sorang-sorang. aku tak tipu. aku nampak sendiri. aku pun apa lagi mengangkat langakah dua ribu secepat mungkin. ye la. nak turun tingkat satu dari tingkat tiga kena la double-kan langkah tu kan.



aku sampai kat bilik member aku dengan keadaan berpeluh. bila dia tanya kenapa, aku hanya gelengkan kepala je. lepas settle hal dengan member aku, aku nak naik la balik ke bilik aku. aku guna tangga hujung belah sana pulak. sanggup. sebab tak nak dengar dah lembaga tu ketawa mengekek camtu. seram bulu tengkok mak you all. huhu. tapi bila aku pijak je kaki kat anak tangga pertama, aku dah bau lain macam. bau yang sangat lah busuk. dalam hati aku dah fikir, "lembaga apa pulak yang busuk camni nih". dan aku nampak asap dari tingkat atas dengan jelas walaupun dalam gelap. tapi aku nekad untuk lari meredah asap tersebut. aku pun lari sekuat-kuatnya. semakin lama aku lari, semakin kuat bau busuk tersebut. aku tetap lari sampai ke bilik. aku memang taknak tengok pape makhluk yang mengeluarkan bau busuk tersebut.

itu pengalaman aku. pengalaman senior lain pulak. pengalaman kitorang lain pulak. kalau sem-sem lepas selalu je terjadi kes histeria kat mahallah ni. kalau korang tak percaya cuba stay up sampai dua atau tiga pagi. masa tu korang akan terdengar satu laungan yang amat lah kuat. dan laungan itu akan mempengaruhi penghuni yang lain. laungan-laungan itu bersahutan dan meriuh-rendahkan suasana kat mahallah ni. dalam keadaan kurang sedar masa tengah histeria tu kan, macam-macam perkataan la yang terkeluar. tapi agak pelik sebab riuh rendah ni biasanya hanya berlanjutan selama 10 minit sahaja. pelik kan? setiap kali sampai satu masa area midnight je mesti keluar jeritan-jeritan orang terkena histeria.



ini baru sikit la. kalau korang seorang junior, mesti korang pelik kan kenapa tingkat empat sangat suram. tu pun kalau korang pernah naik la. dan kenapa ada certain tandas orang memang tak pakai langsung. kenapa banyak cermin dalam tandas ada rekahan ataupun pecah. kenapa ada bilik-bilik yang masih kosong tanpa penghuni. dan yang paling terang lagi nyata, kenapa kafe kat mahallah Aisyah tak buka? pelik bukan? banyak sungguh persoalan yang keluar berkaitan mahallah Aisyah ni. misteri nusantara sungguh. hmm.

aku sebenarnya tak tahu kenapa aku cerita pasal ni kat korang. mungkin sebab aku cam geli giler dengar orang bergayut dengan awek dia kat area ni. tak pun aku meluat jugak dengan orang yang suka suki hisap rokok kat kawasan ni. smoking dalam bilik suda laa. takyah kacau orang lain. ooooppppsss. takpe la. yang penting korang jangan lupa baca doa banyak-banyak. baca Al-Quran jugak. banyakkan amal. insyaAllah Allah lindung daripada segala kemungkinan yang tak baik.




jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri ~

yours truly,

Wednesday, June 8, 2011

Jujur


salam semua

lama tak update? agak la. busy ke? macam tak pun.
tapi takpe la. malam ni tiba-tiba aku rasa rajin.
oleh kerana kerajinan aku itu, aku nak cerita satu kisah.
dengar dengarkan lah ye.

***

seorang lelaki yang normal kelihatan baru sahaja keluar dari kedai yang dia masuk tadi. dia terus ke keretanya yang diparking berdekatan kedai tersebut. dia masuk ke kereta dan enjin dihidupkan. dengan lafaz bismillah dia menukar gear kepada reverse untuk keluar dari parking. sebahagian kereta sudah keluar dari tempat parking. tiba-tiba ada beberapa buah kereta yang mahu menggunakan jalan tersebut. lelaki yang ingin keluar dari parking itu cepat-cepat reverse keretanya agar dapat memberi ruang kepada pemandu lain menggunakan jalan itu.

tetapi tetapi tanpa dia sedari ataupun lebih mudah dikatakan tidak perasan. ada tempat untuk mem-parking kereta di bahagian sana. maksudnya jalan tersebut mempunyai tempat parking di kedua-dua side jalan; kiri dan kanan. maka oleh kerana kelalaiannya dan keinginannya untuk mempercepatkan proses keluar dari parking, beliau dengan selamba badak menghentam kereta di belakangnya yang sedang elok ter-parking di side sana. bunyi "BOM" jelas kedengaran. orang-orang yang berjalan di kaki lima semuanya menoleh ke arah punca bunyi. lelaki di dalam kereta tersebut sudah mula panik.



kereta dipandu masuk kembali ke tempat parking. lelaki itu turun untuk melihatkan keadaan kereta yang sudah dihentamnya. alamak eh. sekali bumper jatuh sikit dengan retakan akan rekahan yang jelas lagi nyata. "alamak. apa aku nak buat ni?" tanyanya dalam hati. sekilas dipandang ke sekeliling. memandangkan tak ramai orang pun kat tempat tu. dia pun segera mengambil kereta dan memecut laju meninggalkan kawasan itu. yup. dia blah laa. alaaa. bukan ada orang nampak pun.

"ish. tak boleh ni. kita khianat kat orang, nanti orang khianat kat kita." detik hati beliau. stereng kereta dipusing. kembali ke tempat kejadian. maka beliau pun menunggu tuan punya kereta yang dihentam. dalam beberapa minit maka muncul la sepasang suami isteri, iaitu pemilik kereta hentaman tu. lelaki itu dengan perasaan cuak lagi nervous sambil membaca macam macam doa untuk dipermudahkan urusannya, menegur couple itu.

"uish. langgar macam mana ni? sampai jadi camni."
"ni kes tak nampak ke, tak perasan ke, bawak laju ni?"
"student lagi ke ni? ye ke student? boleh percaya ke?"
"owh. patut la. budak ni lesen P lagi laaa."

sedang mereka bincang-bincang, maka datang la seorang pakcik daripada kedai yang berdekatan menghampiri mereka. dengan tersenyum beliau memulakan bicaranya.

"encik, budak ni memang jujur la. saya tengok dia dari tadi. saya ingatkan dia memang dah pegi tadi. saya ada la salin nombor plat kereta dia nak bagi kat encik bila encik datang nanti. tapi tengok tengok dia patah balik nak tunggu encik. budak ni memang jujur."

lelaki itu hanya tersenyum dalam keadaan cuak jugak la. couple ni masih belum buat keputusan untuk settlekan hal itu. maka akhirnya setelah beberapa minit perbincangan, mereka pun bersetuju melepaskan lelaki itu dengan hanya bayaran RM50. keluahan lega dilepaskan. fuuhh. syukur dipanjatkan banyak banyak. alhamdulillah.

***

dah baca kisah itu? diadaptasi daripada cerita sebenar.

jadi pengajaran yang kita dapat apa ye?

berlakulah JUJUR. tak salah pun kalau kita jujur. lagi senang ada la.
kalau tipu, macam macam masalah lagi yang akan timbul.
tipu berdosa je. masalah tak settle jugak. jujur je. dapat pahala lagi tu.



naseb baik tak sampai camni. ni dah teruk sangat ni. fuuhhh.

apa? eh. kisah ni takde kena mengena dengan Daesung tau.
beliau tu lain punya cerita. jangan salah faham pulak ye.



haa. ni baru Daesung. geudaeneun somsatang nae mami nogayo~

anyway,

1 June 2011
happy birthday, Kakak Afirah
may Allah bless you

and true love is worth waiting for although it might just hurt you ~
Too Phat feat Siti Nurhaliza - Million Miles

yours truly,

Sunday, June 5, 2011

Quick Update

sekarang sudah berada di CFS IIUM
setelah berada di Nilai selama 3 hari 3 malam
setelah ambik kereta hantar barang ke CFS dan patah balik Nilai

dan sekarang sudah selamat sampai ke CFS
alhamdulillah

dan yang paling penting

official Bigbang lightstick!

oh ya. dan juga ini.


dah ada mug sendiri. boleh layan minum puas2.
macam la sebelum ni tak pernah layan. pernah jugak pe.
tapi guna mug Hafiz la. haha.

haaa. lagi satu. lupa cakap kat korang.
aku dah masuk bilik kat CFS ni. dapat bilik dah.
roommate boleh pilih. bilik pulak takleh pilih.
dan naseb kitorang dapat bilik tingkat 3. waaa.

takpe la. tapi roommate terbaek punya la.
Safwan, Dania, Hanis, Hafiz dan aku.
Hafiz dengan aku ambik one side. yang lain other side.
side kitorang memang panas sket la. naseb baik side sana sejuk.
bak kata Hanis, "baru la balance sket"
tapi diorang lebih sorang. macam tak balance jugak. haha.
takpe takpe. tak kesah pun. asalkan semua bahagia.

sem tiga. sem baru. subject baru. lecturer baru. ada junior pulak.
pape pun doakan kitorang ye.

HWAITING!

******

tertarik dengan status Sarah Zuraidi;

"that awkward moment when someone thinks you're talking about them
when you're actually just quoting a line from a random song."

yours truly,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars