Saturday, December 31, 2011

Tahniah Kawan


salam semua. ya. seperti yang semua orang tengah kecoh. tentang perkahwinan baru. jadi aku pun nak jugak lah buat satu post special untuk pengantin baru. post ni mungkin agak panjang. jadi kalau anda nak baca, baca la ye. silakan.

Mohd Amir bin Abdul Halim. seorang kawan kat KISAS. takde rapat sangat dengan dia. tapi selalu ada hal dengan dia. walaupun aku bukanlah KP, bukanlah BADAR, bukanlah sekelas atau satu rumah, tapi banyak jugak hal dengan dia. kawan. biasa la. macam-macam la kan. tapi hal dengan mamat ni lain sikit la. hal apa? haaa.

aku masih ingat masa tingkatan 4, kes curi diari sampai cikgu pun tahu. aku masih ingat kejadian masa form 5 di dewan makan pada malam itu. aku masih ingat segala kejadian antara KP dengan MMU pada satu malam. aku masih ingat team FC Wanderes yang berjuang dalam KISAS Champions League. aku masih ingat kerjasama antara MMU dan Taekwondo dengan KP masa Majlis Sambutan Hari guru 2009. aku masih ingat peristiwa semasa latihan Taekwondo. aku masih ingat kejadian di bilik rehat kerana CPU. aku masih ingat saksi kejadian yang berlaku di blok form 4 pada malam yang satu. dan banyak lagi kejadian yang aku mungkin tak ingat.


FC Wanderes

HANNAN - 030710

aku tak lupa orang yang aku jumpa kat CFS. aku tak lupa orang yang tarik aku masuk PRESSS. handle segala bagai event PRESSS bersama. aku tak lupa rakan sepasukan volleyball PRESSS. aku tak lupa dengan siapa yang aku kantoi dekat stesen bas dan Midvalley. walaupun aku dan dia boleh dikatakan macam musuh la jugak, tapi dari KISAS sampai ke UIA aku jumpa mamat ni. kenapa la Allah tak pisahkan kitorang lagi. haha. aku tak nafikan, ada yang best ada yang tak best.

Volleyball PRESSS

Kisasian Mahabbah Gathering '11

Jamuan committee PRESSS

Annual Grand Meeting PRESSS '11

Amir bagi aku adalah seorang yang agak open minded. dia takde skema pun. lain daripada tipikal budak KISAS. mungkin sebab jawatan yang dipegang mengaburi semua itu. tak boleh nak lebih lebih kan. sampai kat UIA memang boleh nampak lain. lebih open tapi sentiasa terkawal. tetap ada batas, takde lebih-lebih. boleh je handle semua masalah dia. boleh je deal dengan orang lain dengan baik. dan aku rasa aku boleh je bincang macam-macam dengan dia.

kenapa aku cakap pasal mamat ni? semestinya kerana beliau melangsungkan perkahwinan beliau dengan pasangan beliau. yup. pada umur yang muda. baru nak masuk 20 tahun. pasangan dia pulak muda setahun. junior aku. junior MMU dan junior Taekwondo. aku tak cakap pasal pasangan dia sebab aku tak kenal sangat. memang terkejut batch kitorang atas berita ni sebab aku sendiri tak sangka secepat ni. fuhh. kata nak kawen umur 21. tengok-tengok skip awal gila. kau memang berani la weh. haha. sungguh ini adalah cara terbaek menamatkan zaman remaja untuk melangkah ke usia 20-an.

sumpah aku jeles dengan kau. jeles sebab kau kawen dulu daripada aku. jeles sebab kau berani. jeles sebab kau jumpa dulu jodoh kau. jeles sebab jodoh kau seorang yang baik. macam-macam lagi la yang aku jeles. jeles ye, bukan dengki. korang memang serasi bersama gitu. aku tetap bersyukur sebab perancangan kau dan dia telah menjadi kenyataan. aku akan tolong apa yang aku mampu. aku doakan jodoh korang berpanjangan hingga ke syurga. insyaAllah. :)

apa-apa pun aku tetap ucapkan tahniah kepada anda berdua;

Mohd Amir Abdul Halim & Siraj Munirah Ahmad Fauzi

banyak pulak gambar. haha. gambar ni dicilok dari fb ye. tahniah, bro.
nampak macam ayat cliche kan semua ni. tapi serius aku maksudkan.

korang doakan untuk aku pulak la ye. :D

yours truly,

Friday, December 30, 2011

Cun Saja

salam semua readers blog ini
sejak kebelakangan ni aku pelik dengan kawan-kawan aku
wall post untuk aku semua feeling habes je. tak percaya?

ni akibat gelombang berita pertama yang melanda. fuuh.

ini gelombang kedua yang memang dasat la. memang betul la kata Taeyang tu.

ceh. mentang-mentang la dulu kat KISAS kalau aku nak mengadu masalah kat kau aku mintak 2 minit je. maklum lah seorang yang sangat busy katakan. tapi pape pun aku tetap la berterima kaseh atau 2 minit yang diberikan tu. hee. kenapa cakap camni sekarang? aku ada masalah ke?

ni sorang lagi. tak pasal-pasal pegi tag aku dalam note ni. aisehh. macam aku putus cinta pulak. gelifriend pun aku takde lagi. ish ish.

ini kat wall post facebook. belum lagi segala sms yang diterima. memang feeling habes. macam risau sangat je. macam keadaan aku teruk giler je. haha. terima kaseh la korang sebab concern. terima kaseh la sebab support aku sampai sekarang. aku hargai sangat-sangat. hehe.

jangan risau la semua. aku bukan macam yang korang fikir. jangan salah anggap pulak. aku tak sedih. aku happy sahaja. aku takde nak berkabung ke apa. apatah lagi nak hantar hantu Siam kat diorang. atau pegi merosakkan majlis laksana drama melayu di tv petang-petang tu. haha.

seriously, aku happy untuk diorang. mungkin aku dah tahu sebelum official announcement dibuat. kan weh? haha. tak kisah la. aku doakan korang selalu. dari dulu lagi. semoga yang terbaik untuk hari-hari yang akan datang ye. :)

semuanyaa cun sajaa ~

p/s : apa maksud tulisan kat tangan dalam gambar paling atas?
siapa tahu, terus bagitau jawapan tu kat aku.

yours truly,

Friday, December 23, 2011

Men & Women Can't Be Friends


salam semua. dah baca tajuk kan.
takpe. sebelum korang cakap pape, tengok video ni dulu.



dah tengok? faham kan apa yang video tu cuba katakan?

men and women can't be friends.
lelaki dan perempuan tak boleh berkawan baik.
betul ke?

dalam video ni dia interview lelaki dan perempuan. tanya sama ada boleh ke lelaki dan perempuan berkawan baik. adakah mereka mempunyai rakan baik berlainan jantina. adakah mereka ada perasaan lain selain kawan. dan boleh kata semua yang disoal ada perasaan lain selain persahabatan.



yup. kalau dah nama kawan baik tu, mesti la kawan yang selalu contact, message dan call boleh dikatakan setiap hari, cerita macam-macam, bertukar segala pendapat dan tempat luah segala yang dirasa. so memang tak mustahil la seorang kawan baik perempuan akan disukai oleh seorang lelaki dan sebaliknya. dan ini juga boleh dikatakan kebanyakan terjadi dalam masyarakat sekarang. bila dah jadi rapat, timbul perasaan lain yang mahukan lebih dari itu.

jadi betul ke lelaki dan perempuan tidak mungkin berkawan baik?

bagi aku, lelaki dan perempuan boleh berkawan baik. memang tidak semua lelaki dan perempuan boleh berkawan baik. boleh dikatakan memang susah jugak la sebab manusia ni kan tamak. dah dapat persahabatan nak lebih pulak. biasa la tu. tapi bagi aku tak mustahil lelaki dan perempuan boleh berkawan baik. kenapa? sebab aku ada bukti.

yup. aku kenal dua orang kawan baik ni. lelaki dan perempuan. diorang contact je selalu, share je semua benda, cerita je macam-macam, luah je pape yang diorang rasa. tapi memang haram takde langsung rasa lain ke apa ke dengan antara diorang. masing-masing tak pernah fikir nak hooking up ke apa ke. not secretly either. seriously. diorang kutuk je kalau ada pape yang tak best. puji je kalau best. memang open. tak pernah ada awkward moment tu. so bagi aku memang tak mustahil.


kawan baik yang aku cakap tu bukanlah lelaki dan perempuan yang rapat, tetapi lelaki atau perempuan tersebut menyimpan perasaan kepada kawan baiknya secara rahsia atau telah mengaku. even diorang tak hook up, even perasaan tu tidak berbalas, feeling tu telah membunuh istilah 'kawan baik' tu. so it's not considered as best friends.

apa yang aku maksudkan adalah dua orang kawan baik yang memang tiada langsung perasaan lain selain kawan secara rahsia ataupun tidak. mereka berdua lebih menghargai persahabatan tu daripada perasaan lain. diorang tahu dan boleh berfikir tiada guna bermain perasaan apatah lagi dengan kawan baik sendiri. masing-masing tak sanggup nak patahkan hati satu sama lain. itulah kawan baik yang aku maksudkan. memang tiada langsung perasaan lain.

aku tak nafikan, kalau nak jatuh cinta dengan seseorang pun biasanya akan bermula dengan persahabatan. aku tak cakap salah pun. biasa la tu kan. sebab tu ramai orang akan berkahwin dengan rakan sendiri. that's a norm. yang aku nak cakap adalah juga tidak mustahil lelaki dan perempuan boleh berkawan baik tanpa perasaan lain.



konklusi, memang susah lelaki dan perempuan boleh berkawan baik tetapi tidak mustahil kalau dua orang itu betul-betul menghargai erti persahabatan tersebut. peace. :D

yours truly,

Tuesday, December 20, 2011

Enjoy Your Life


salam. nak share satu buku yang telah dibaca kepada semua.
harap review ini boleh memberi manfaat kepada anda.



By: Dr. Muhammad 'Abd Al-Rahman Al-'Arifi
Translator: Saleem Beg
Pages: 592
Binding: Hardback
Size: 6×9×1" (15×21×2.6 cm)


yup. sebuah buku menarik daripada Dr. Muhammad 'Abd Al-Rahman Al-'Arifi. sebenarnya buku ni bukan la aku yang pilih dan beli sendiri. tetapi dihadiahkan oleh Dr Razli kat Jeddah dulu masa aku nak balik Malaysia dah. sememangnya pilihan beliau sangat menarik. memang buku ni sesuai untuk dibaca. terutamanya untuk golongan remaja.

sebenarnya lepas sampai Malaysia dulu ingatkan nak habiskan terus buku ni. tapi tak sempat kerana urusan yang perlu diselesaikan untuk masuk CFS. then letak buku ni kat Nilai. so at last tak dapat jugak habiskan buku ni. nasib baik la cuti ni dapat jugak habiskan akhirnya. alhamdulillah.

buku ni tentang bagaimana anda ingin enjoy dalam hidup. enjoy yang macam mana tu? enjoy seperti Rasulullah enjoy dalam hidup baginda. yes. bagaimana Rasulullah bergaul dengan orang ramai. bagaimana Rasulullah menyelesaikan masalah dalam hidup baginda. cara-cara bagaimana semua cabaran dan ujian dalam hidup dapat diatasi dengan enjoy.

ada lebih kurang 592 muka surat. kandungan dipecahkan kepada beberapa bab. bab yang sikit-sikit. bukan macam novel. so memang tak boring. bila dah baca satu bab akan terasa ingin sambung kepada bab yang seterusnya. dan setiap bab akan menekankan satu topik sama ada perkara yang perlu dibuat atau perkara yang perlu dielakkan. disertakan dengan dalil serta sirah-sirah Rasulullah terdahulu yang berkaitan dengan topik tersebut untuk menegaskan lagi topik itu agar mudah difahami. english yang digunakan adalah simple english. so tak perlu risau kerana mudah difahami.

seriously, jika anda mencari sebuah buku untuk menjadi bahan bacaan atau untuk dijadikan hadiah kepada rakan anda, sila lah pilih buku ni. memang disarankan. insyaAllah banyak manfaat dan pengajaran yang anda akan dapat. tak rugi. betul.

jadi jika anda mahu enjoy dalam hidup, jom baca buku ni. :D

yours truly,

Thursday, December 15, 2011

Another Canadian Accepts Islam


hari tu baca blog Azyan yang menceritakan pasal Islam.
yup. pasal orang yang bukan Islam yang baru memeluk Islam,
yang lebih bersyukur dengan nikmat Islam yang diberi,
dan lebih menghayati Islam dengan sebenarnya.



so saya pun bukak la video-video lain yang ada kat Youtube
dan saya terjumpa video ini

Another Canadian Accepts Islam

sebuah video yang diupload oleh Anotherexchristian.
apa yang menarik perhatian saya adalah komen-komen video tersebut.

seseorang telah bertanyakan ini:

"Honestly, this is just disgusting.. Why would you want to become something where the men dont even respect you as a woman? How low do you feel about yourself to want to be treated like you're not human by a man.? Seriously. I'd like to hear ANYONES reply on this."
dan jawapannya:

"You have a Western view of Islam. I used to be the same way when my opinions were formed by T.V. and Western media. The West thinks all Muslim women are oppressed and the East thinks all Wester women are whores but these views are only carried by the most un-informed people on both sides. Islam teaches women to be valued for their mind not their body the cosmetic and fashion industries in America which are mostly ran by men define womanhood by sex appeal not by esteem."

yup. exactly. Subhanallah.



yours truly,

Wednesday, December 14, 2011

Mengetuk Pintu Neraka


untuk dikongsikan kepada semua pembaca
jom kita baca ramai-ramai



Dia gadis bertudung yang memegang tangan
boyfriendnya dan bercium hangat;

Tapi bila disua seks, dia menolak kerana ingin menjaga maruahnya;

Dia takut berdosa besar dengan tuhannya;
Dia takut memalukan diri dan ibu bapanya;

Dia takut hilang daranya pada yang bukan suaminya;

Dia meninggalkan lelaki itu dan masih bercium
dengan boyfriend seterusnya;


Dia mengetuk pintu neraka tapi takut melihat isinya;
Dia muslim, dengan bangganya.

- Oh! Islam -

perkongsian menarik daripada Oh! Islam. sememangnya telah ramai golongan sebegini. no offense. tapi itulah realiti. mereka berkata "kami menjaga maruah kerana kami ini orang Islam" sedangkan mereka sedang berbuat dosa. dosa yang dianggap kebiasaan ataupun trend pada masa kini. sebab itu lah tiada rasa dosa dalam diri mereka kerana masyarakat sekeliling pun sudah lazim dengan dosa tersebut. ini lah yang bahaya bagi umat Islam sekarang.



contohnya, seorang lelaki yang bercinta dengan seorang perempuan dengan niatnya bertujuan untuk berdakwah kepada perempuan tersebut. couple Islami kononnya. setiap hari memberi tazkirah. kejutkan bangun tahajud dan sebagainya. tetapi kata-kata cinta tetap bermain antara mereka sedangkan mereka tiada apa-apa hubungan yang sah. inilah yang dikatakan oleh seorang ustaz - trend 'menghilangkan rasa dosa'. ini kalau couple Islami. macam mana kalau couple yang tidak pernah mengikut agama dalam percintaan mereka? sungguh semua ini telah menjadi trend dalam masyarakat kita.

dipetik dari kata-kata seorang rakan fb, Nur Hafizah Bahijah:

"Sebenarnya, status ini menunjukkan keadaan umat Islam masa kini yang sudah semakin ramai terpesong. Mungkin kite masih belum nampak hakikat dunia akhir zaman ni, tapi itulah sebenarnya yang Oh! Islam cuba tunjukkan kepada orang ramai dengan tujuan menyedarkan. Kalau masih ada sesiapa yang tidak faham, status ini sebenarnya status sindiran buat mereka yang tahu apa itu dosa kecil dan dosa besar, tapi masih melakukannya."

dan juga kata-kata seseorang:

Perbezaan Islam dan Iman - Orang-orang "A'raab" berkata: "Kami telah beriman". Katakanlah (wahai Muhammad): "Kamu belum beriman, (janganlah berkata demikian), tetapi sementara iman belum lagi meresap masuk ke dalam hati kamu berkatalah sahaja: 'kami telah Islam'. Dan (ingatlah), jika kamu taat kepada Allah RasulNya (zahir dan batin), Allah tidak akan mengurangkan sedikitpun dari pahala amal-amal kamu, kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani".
(Al-Hujuraat 49:14)

renungkanlah bersama ~

Allah jugalah Yang Maha Mengetahui

yours truly,

Monday, December 12, 2011

One Litre Of Tears


salam semua

nak share sikit cerita yang ditonton dengan penuh feeling
jom kita layan cerita ni pulak


One Litre of Tears

"why does this disease choose me?"

sebuah drama Jepun yang sangat menyentuh hati. mengenai seorang perempuan yang menghidapi suatu penyakit yang diberi nama Spinocerebellar Degeneration Disease dan malangnya penyakit ini belum ada penawarnya. dia menghidapi penyakit ini pada usia 15 tahun. memang sedih apabila seorang remaja yang masih muda harus menghadapi cabaran yang sebesar ini.

Aya Ikeuchi - seorang yang ceria di sekolah dan aktif dalam sukan bola keranjang terpaksa menghadapi ujian yang palin berat dalam hidupnya. penyakit yang belum ada ubatnya. bukan dia yang meminta, bukan juga permintaan keluarganya. tetapi semuanya harus ditanggung oleh mereka. ujian yang menguji kekuatan mereka sekeluarga.

aku sangat kagum melihat drama ni. kenapa? sebab watak utama sangat memberi inspirasi. bayangkan, pada usia 15 tahun anda mendapat tahu bahawa anda menghidap penyakit yang tiada ubat. dengan perlahan, semuanya semakin teruk. susah untuk berjalan, susah untuk menulis, malah susah untuk bercakap. dia harus bergantung kepada pertolongan orang lain tak kira di mana.



tetapi semangat yang ditunjukkan sangat mengharukan. seriously. Aya Ikeuchi sentiasa tersenyum di mana jua. dia lebih suka mengucapkan 'terima kasih' apabila orang membantunya daripada berkata 'maaf menyusahkan'. bayangkan dia dengan penuh semangat menjalani latihan pemulihan sehingga sanggup duduk di hospital berbanding di rumah untuk menjalani latihan terus. dia tidak berputus asa walaupun tahu keadaanya semakin teruk. tidak pernah mahu merisaukan orang sekelilingnya.

masyarakat sekeliling pun turut membantu. kawan-kawan yang lain membantu dan sanggup menunggu Aya yang lambat berjalan ke kelas untuk belajar bersama. keluarganya pun tidak pernah melayan dia lain dari yang lain. budaya di Jepun yang ditunjukkan dalam drama ini adalah budaya mulia. dan sangat memberi inspirasi kepada orang yang melihatnya.



jika dibandingkan dengan drama Melayu, tak payah cakap la kan. anda pun tahu. jika sesuatu drama yang mengisahkan orang berpenyakit, pasti suasana yang tidak sedap dilihat. disisih keluarga, dihina masyarakat. watak yang sakit pulak asyik menangis 24 jam mengenang nasib yang malang sambil menunggu saat kematian. memang takde semangat langsung kan? sudah tersiksa sebelum siksa yang betul datang. macam tak bersyukur pada ketentuan Allah pun ada.

bagi pandangan saya, sepatutnya drama Melayu mengetengahkan budaya yang mulia jugak agar dapat memberi semangat, inspirasi, pengajaran kepada masyarakat. bukan hanya memaparkan budaya teruk segelintir masyarakat bagaikan tiada langsung budaya mulia dalam masyarakat Malaysia. jadi take note ye semua pengarah dan penerbit filem tempatan.



akhir sekali, sila lah tonton drama ini. sumber inspirasi kepada semua. belajar lah daripada budaya lain. redha dengan segala ketentuan Allah dengan tidak mensia-siakan peluang dan rezeki yang masih diberi kepada kita semua.

"getting the disease isn't unlucky, but it's inconvenient"

yours truly,

Saturday, December 3, 2011

5 Sebab Kenapa Single Itu Best


5 Sebab Kenapa Single Itu Best

perhatian: berpasangan di sini bukan lah pasangan yang sudah berkahwin, tetapi pasangan yang tipikal yang ramai di luar sana. alaa. trend budak-budak zaman sekarang la. tak couple tu kan kolot. konon. jadi jom kita tengok kenapa single itu best.

tak perlu keluar duit

ini semua orang pun sedia maklum. jika ada gelifriend atau buayafriend pastinya modal perlu dikeluarkan. paling basic adalah duit untuk topup kredit la. nak sms 24/7 la. nak gayut tiap-tiap malam la. semua itu perlukan kredit. dan kredit tu bukan untuk diri sendiri sahaja. tapi untuk pasangan jugak. yela. sama-sama nak best kan. pengeluaran duit yang lain termasuklah keluar bersama : tambang transport, makan bersama, tengok wayang, segala hadiah dan banyak lagi la.



tak perlu membuang masa


faktor kedua yang berubah secara mendadak bila bercouple - masa. masa 24 jam tu boleh dikatakan separuh atau lebih digunakan untuk bersama pasangan. mana tak, asyik nak mesej selalu je - buat apa, mandi ke belum, makan ke belum, makan apa, lauk apa, minum apa, berapa ketul ais semua nak kena tanya. tak ke dah buang masa tu. tu belum yang ajak berdating, ajak karaoke dan main bowling lagi. jadi masa berkualiti untuk buat perkara lain seperti tidur, study, assignment, main game, memasak, kemas rumah dan sebagainya telah berkurangan. jadi jangan tanya kenapa mereka yang bercouple akan menjadi malas.

tak perlu rasa takut

yup. ada pasangan yang bercouple tanpa pengetahuan orang oleh kerana beberapa sebab seperti tidak direstui atau takut akan kena marah. cinta monyet siapa yang suka. ada jugak yang akan berasa malu kalau orang tahu. sampai sanggup keluar bilik pegi cari tempat kosong untuk bergayut seperti tepi tangga atau koridor. tak pun tunggu kawan-kawan lain tido dulu. dan pastinya akan wujud rasa takut jika pasangan mereka dirampas oleh orang lain yang tidak bertanggungjawab kononnya. maka orang single ini tak perlu rasa takut kalau mak ayah tahu. tak perlu takut kalau lecturer tahu. tak perlu malu kalau kawan-kawan tahu. relax je. hidup tanpa masalah dan resah gelisah. steady sahaja. tak gitu?

tak perlu membazir perasaan

yes. tepat sekali. tak perlu membazir perasaan. tak yah nak rasa excited - suka hati - terharu - gatal - seronok - terasa - sakit hati - sedih - menangis - kecewa - rasa nak mati - lepas tu akhirnya break up. then jumpa orang baru pula dan segalanya kembali berulang. kenapa semua itu berulang? kerana orang tersebut bukan jodoh dia. dan mereka bercouple bukan untuk mencapai matlamat yang sahih. kenapa perlu menangis sebab orang yang bukan jodoh kita? kan membazir perasaan tu. sebab tu tak pasal pasal habis tiga kotak tisu satu malam sebab menangis, habis kerja lain semua tak jalan. membazir lagi. haish.


tak perlu risau

bila berpacaran ni mesti timbul rasa risau. risau kalau pasangan kena rampas oleh manusia bertopengkan syaitan. fuhh. risau kalau pasangan berlaku curang di belakang. risau kalau at last hubungan ini menemui jalan buntu. risau jika pasangan berubah apabila bertemu dengan orang yang lebih baik. dan banyak lagi la kerisauan yang akan timbul pada setiap hati orang yang bercouple ini. tetapi tidak pada mereka yang single.

"Wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik
dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)."
(An Nur:26)

senang je kan. konklusinya : jika mahu yang pasangan yang baik, maka berusahalah menjadi baik. Allah kan Maha Adil. tak kan dia nak biarkan seorang lelaki yang berfoya-foya dengan ramai perempuan sebelum kahwin akhirnya dapat isteri yang solehah. bukankah itu tidak adil kepada lelaki-lelaki yang baik sebelum kahwin lagi? sebab tu orang cakap 'what goes around, comes around'. so kalau rasa anda belum cukup baik, berusahalah untuk jadi baik. mungkin jodoh anda pun sedang berusaha menjadi baik. :D


bukankah single itu best? ada jodoh kahwin jugak kita.
tidak perlu risa. semuanya sudah diatur. insyaAllah. :)

yours truly,

Tuesday, November 29, 2011

MAMA 2011




MNet Asian Music Awards 2011
Live in Singapore


Winners:

Song of the Year - 2NE1, “I Am The Best”
Album of the Year - Super Junior, ‘Mr. Simple’
Artist of the Year - SNSD





Best New Male Artist Award - Huh Gak
Best New Female Artist Award - A Pink
Male Group Award - Super Junior
Female Group Award - SNSD
Male Singer Award - Kim Hyun Joong
Best Female Singer Award (Solo) - Baek Ji Young
Best Dance Performance (Solo) - HyunA Bubble Pop!


B2ST performing Fiction

Best Dance Performance (Male Group) - B2ST “Fiction”
Best Dance Performance (Female Group) - miss A “Goodbye Baby”
Best Vocal Performance (Solo) - IU “Good Day”
Best Vocal Performance (Group) - 2NE1 “Lonely”
Best Band Performance - CNBlue “Intuition”
Best Rap Performance - Leessang “Turned Off The TV…”
Best O.S.T. - Baek Ji Young “That Woman” (Secret Garden O.S.T.)
Best Music Video - Big Bang “Love Song”

Best Artist (China) - Jane Zhang
Hottest Asian Artist - Koda Kumi
Best Asian Artist - Aziatix
Best Asian Artist (Solo) - Wei Chen
Singapore’s Choice - Super Junior
Best Style in Music - Seo In Young
Mnet Specialized Award - YB

banyak sangat award yang dimenangi oleh SNSD dan Super Junior. award top pulak tu. ada award yang sememangnya kalau ikut rasional diorang macam tak layak je dapat. tapi mungkin sebab undian peminat dan bukan keputusan juri profesional, maka mereka menang jugak.

mungkin 'Best Male & Female Group Award' tu kena tukar kepada
'Most Popular Male & Female Group Award'.

tapi aku dan yang lain tetap jugak dengan kesimpulan kami.

kesimpulannya:

'SM Entertainment rasuah MNet'

tapi takpe la. mungkin tahun ni tahun diorang. tahun tahun lepas dah rembat banyak dah. bagi la chance kat orang lain pulak kan. takpe takpe. hua hua hua.




btw, congratulations 2NE1 and BIGBANG!
you guys really deserve it.

p/s : yes. aku bias YG. wahaha.

yours truly,

Wednesday, November 23, 2011

TAKDIR


salam semua. sedikit review mengenai sebuah novel yang hebat.


TAKDIR : Cahaya Yang Tidak Terpadam
by Hilal Asyraf

sebuah lagi karya Hilal Asyraf yang sememangnya terbaik. sebuah novel ala-ala Lord Of The Ring malah lebih baik kerana ini versi Islamik. sebuah cerita fantasi dan imaginasi. apa yang membuatkannya istimewa - sebuah epik Islami.

"Walau tubuh hancur dilebur, keimanan kekal tidak terkubur."

Sedikit sinopsis untuk ‘Takdir’.

Dunia diselimuti kegelapan. Selepas Sang Asura dan Lima Jeneral menguasai dunia sepuluh tahun yang lalu, ramai yang menyangka cahaya Ilahi telah terpadam. Kerajaan Tanah Haram diasak hebat. Kota ‘Hijau’ Chinmayi juga begitu. Waktu seakan terhenti. Manusia yang percaya kepada-Nya dibadai derita. Ada yang percaya Dia telah meninggalkan mereka. Malah, tidak kurang yang menyatakan bahawa Allah itu tiada. Apatah lagi sejarah menjadi saksi tewasnya Kiai Songo ditangan Sang Asura dua belas tahun sebelumnya. Namun bukan bagi Kerajaan Tanah Haram dan kota ‘Hijau’ Chinmayi. Mereka kekal percaya dan terus berjuang menegakkan agama-Nya. Lantas seorang pemuda dihantar Bapa memulakan kembara. Memerangi kegelapan bahawaan Sang Asura. Angkasa Sakti. Dia adalah saksi. Cahaya Ilahi tidak akan terpadam walaupun kegelapan menyelubungi dunia.

Sumber: TAKDIR

"Walaupun jasad mati dibunuh, namun jiwa kita tetapi hidup dengan utuh."

Takdir mengisahkan perjalanan dan perjuangan manusia-manusia yang beriman kepada Allah dalam menegakkan Islam itu kembali di saat dunia diselubungi kegelapan yang dibawa oleh Sang Asura yang mengaku dirinya Tuhan. Angkasa Sakti adalah saksi bahawa cahaya Ilahi tidak akan terpadam walaupun kegelapan menyelubungi dunia. jalan cerita yang sangat menarik. sebuah kisah pengembaraan yang penuh hikmah. bagaimana dunia yang diselubungi kegelapan mula dipancarkan cahaya oleh orang-orang beriman yang menunggu Allah mengizinkan cahaya-Nya menyinari dunia kembali. siapa sangka ketika semua agama telah pupus di dunia kerana kuasa yang dibawa oleh Sang Asura, masih wujud sebuah agama yang mempertahankan akidah mereka oleh orang-orang beriman yang utuh mempercayainya - Agama Langit.

"Keteguhan ini hanya akan kita rasai, apabila Allah itu kita rapati."

pejuang-pejuang beriman yang ditunjukkan memang hebat. beriman teguh dengan agama-Nya, tidak gentar, mahir dalam pertempuran, bijak berfikir, tidak pernah berputus asa dan sentiasa yakin Dia akan menunaikan janji-Nya. Angkasa Sakti. Kiai Songo - Kiai Suci, Kiai Bumi, Kiai Hutan, Kiai Langit, Kiai Awan. Ruh Faizan. Rib'i Amir. Izrayel. Aizan Fahmi. Mughirah Syu'bah. Khalid Al-Walid. Waqqas Qadri. Ashoka. Arnav. Ezakiel. mereka menentang penentang Agama Langit. Sang Asura. Lima Jeneral Utama - Long Berk, Rafael, O Zero, Valdes, End. pertempuran yang sangat hebat berlaku di Tanah Haram. adakah kemenangan akan berpihak kepada pengganut Agama Langit atau sebaliknya?

"Walau seluruh dunia dipeluk gelita, kita tetap yakin cahaya-Nya akan bersinar jua!"

seriously saya rasa anda mesti membaca novel ini. novel yang lain dari yang lain. sebuah perjalanan yang di luar jangkaan. pengembaraan yang hebat oleh seorang hamba Allah. teguhkan iman dan tetapkan hati. pasti banyak manfaat yang akan diperoleh. insyaAllah.

"sesungguhnya Dia tidak akan mengecewakan hamba-hambaNya"

yours truly,

Monday, November 21, 2011

Tahniah Harimau Muda!



sungguh. kami semua bersyukur. Alhamdulillah. :)

Khairul Fahmi Che Mat, Mohd Izham Tarmizi Roslan, Muhammad Zamir Selamat,

Mahalli Jasuli, Ruben Thayaparan Kathrillai, Mohammad Muslim Ahmad, Mohammad Fadhli Mohd Shas, Muhammad Amer Saidin, Mohd Asraruddin Putra Omar, Muhammad Syazwan Tajuddin, Muhammad Zubir Mohd Azmi, Mohammad Aziz Ismail

Yong Kuong Yong, Wan Zack Haikal Wan Nor, Syahrul Azwari Ibrahim, Abdul Shukor Jusoh, Gary Steven Robbat, Gurusamy Govandar Kandasamy, Mohd Irfan Bin Fazail, Mohammad Nazmi Faiz Mansor, Mohd Izuan Solahudin, Mohamad Fandi Othman, Wan Zaharul Nizam Wan Zakaria, Badrol Bakhtiar, Izzaq Farris Ramlan, Thamil Arasu A/L Ambumamee, Ahmad Fakri Saarani

dan semestinya : Ong Kim Swee

TAHNIAH HARIMAU MUDA!

seriously, you guys deserve it.

yours truly,

49 Days


salam semua

jom kita buat review drama sikit hari ni. drama yang baru aku habis tengok.
dalam seminggu je aku dah habis tengok. dan aku agak kagum. keh keh.

49 Days

okay. drama ni memang lain dari drama korea yang lain. bukan tipikal. memang patut la ramai yang cakap best. ramai yg recommend drama ni kat aku. aku pun dengan niat yang nak tahu sangat apa yang best pasal drama ni, maka aku pun tengok la. yup. ternyata drama ni memang best. tak menyesal la kalau tengok.

49 Days menceritakan tentang kehidupan seorang perempuan, heroin yang bernama Shin Ji Hyun lakonan Nam Gyu Ri. dia terlibat dalam sebuah kemalangan yang berpunca daripada seorang perempuan bernama Song Yi Kyung lakonan Lee Yo Won. disebabkan kemalangan itu, dia telah koma. untuk kembali sedar dan hidup, seorang Scheduler memberi peluang sebanyak 49 hari untuk mencari 3 air mata yang 100 peratus suci daripada orang yang menyayangi dia. maka dengan itu Ji Hyun menjadi seorang pengembara 49 hari. dan sepanjang 49 hari tu telah banyak rahsia yang telah terbongkar dan dia sedar dia perlu kembali hidup untuk menyelesaikan semuanya.


bila baca pun mesti korang macam 'merepek gila cerita ni'. yup. agak merepek la. tapi itu la yang aku cakap lain dari yang lain. tak ke? jalan cerita yang menarik. bukan tipikal. memang catchy. korang akan rasa tak sabar untuk tahu apa yang akan jadi seterusnya. adakah dia akan berjaya mengumpul 3 air mata tersebut. adakah dia akan tertangkap apabila meminjam badan orang lain untuk menyelesaikan misinya. agak saspen la cerita ni.


dan yang paling penting, pelakon-pelakon dalam cerita ni tidak kurang hebat. semuanya boleh dikatakan best jugak. Shin Ji Hyun memang comel dan manja. Song Yi Kyung pun okay jugak. Han Kang memang gentle walaupun agak cold. Kang Min Ho yang jahat dalam diam. Shin In Jung yang memang cantik dan comel. semestinya si Scheduler atau Song Yi Soo yang memang hampeh dan lawak. semuanya melengkapi. menjadikan drama ini suatu drama yang menarik.

jadi aku rasa memang patut la aku sarankan anda tengok drama ni jika drama korea menjadi pilihan anda untuk menghilangkan bosan. memang best walaupun jalan cerita macam pelik sikit kan. memang orang Islam takleh buat drama macam ni. boleh lari akidah wo. dengan Scheduler segala bagai. maka tengoklah drama ni dan ambil pengajaran yang baik sahaja. yang merepek tu tolak tepi je la ye. enjoy ~

adakah dia akan berjaya? hidup atau mati?
49 hari menentukan segalanya.

yours truly,

Friday, November 18, 2011

Kitab Terfaktab

salam semua.
kali ni nak buat review sikit. bukan pasal drama. bukan pasal novel. tapi pasal sebuah kitab. kitab apekah? tengok tajuk pun dah tahu kan. yup.


Kitab Terfaktab

aku dapat tahu wujudnya kitab ini setelah membuka blog Terfaktab sendiri. kitab yang nampak menarik. sebab berdasarkan skuad Terfaktab yang memang hebat dalam bab percintaan. jadi memang perasaan nak tahu apa yang ada dalam kita ini membuak-buak. eceh. takde la. just curious. hari tu masa launching Kitab Terfaktab dekat Uya Distro aku takleh pegi pulak sebab dah nak dekat exam dah. aiseh. kalau tak boleh aku mintak autograph skuad Terfaktab.

oleh sebab itu, lepas habis final je aku terus order Kitab Terfaktab secara online dan bayaran secara bank-in. dalam amsa lebih kurang seminggu je pos laju datang rumah aku membawa kitab tersebut. kitab ni nipis je rupanya. 114 muka surat sahaja. sehari baca pun dah boleh habis. jangan risau.

Kitab Terfaktab - Definisi Cinta Infiniti #1 ni mengandungi tips-tips cinta untuk mereka yang ingin atau sedang bercinta. skuad Terfaktab yang terlibat dalam penulisan dalam kitab ini adalah BraderLepLep, Amoi, Bukan Penggoda, The Bent Pencil, Husky Pusky, Mr.K, Aqram, Hellioz, Lord Zara, Penulis.Sahaja, Elena Reeney, Dorky Guy, Ulii Azman, ShahirahKhairuddin dan CobNobbler. ni semua otai-otai chenta ni.

dan antara topik yang dibincangkan termasuklah - Jatuh Cinta, Perkahwinan Diaturkan Keluarga, Long Distance Relationship, Persefahaman, Curang, The Impossible Crush, Penyesalan dan Move On. haa. semua topik basic yang anda perlu pelajari ketika bercinta. semuanya dikupas dalam kitab ni oleh mereka yang sememangnya pakar dan sarat dengan pengalaman.

***

okay. ini pendapat aku. kitab ni memang hebat la. aku yakin mereka yang menulis kita ni memang banyak pengetahuan tentang cinta dan cara bercinta atau mengekalkan hubungan cinta ini. dan mungkin sekali mereka sendiri ada pengalaman bercinta. tapi bagi aku ini hanyalah cinta yang tipikal. cinta yang berdasarkan nama 'cinta' sahaja atau boleh dikatakan sebagai 'couple'. yup. bercinta bukan secara sah, iaitu cinta sebelum kahwin. cinta yang tidak pasti penamatnya. sebab tu aku cakap cinta biasa - cinta tipikal budak-budak remaja sekarang yang bagaikan tiada matlamat tetapi hanya ingin merasai nikmat bercinta.

tapi tips itu boleh juga digunapakai bagi mengekalkan hubungan cinta suami isteri atau pasangan yang bertunang. boleh juga digunakan kepada mereka yang sedang kecewa dengan cinta untuk bangkit semula meneruskan hidup dan tidak melakukan perkara yang tidak sepatutnya dilakukan. apa apa pun, tahniah skuad Terfaktab atas penerbitan Kitab Terfaktab ini! diharapkan Kitab Terfaktab yang kedua akan diterbitkan lagi dengan lebih banyak tips yang berguna insyaAllah. :D

untuk mengetahui apakah itu cinta luar biasa, cuba rujuk blog Dr Cinta pula. :)

yours truly,

Monday, November 14, 2011

Thailand Trip - 11-131111


11 November 2011

bertolak dari USM dengan menaiki dua buah bas pada pukul 7.30 pagi. singgah di Gurun untuk breakfast. teruskan perjalanan sehingga ke Changlun. melepasi imigresen di Bukit Kayu Hitam dan terus memasuki kawasan Thailand. perjalanan selama 4 jam diteruskan menuju ke Nakhon Si Thammarat. kami berhenti di Sadao untuk solat Jumaat dan lunch. tiba di Walailak University lebih kurang pukul 7 malam. sampai je kat sana diteruskan dengan opening ceremony.

MoU Signing Ceremony bersama wakil ISWU dan AMRON

tom yam special. kurang kick sebab tak pedas sangat. kat Malaysia banyak lagi tom yam yang lebih best. mungkin sebab tukang masak dia dari Thailand jugak kot. bagi sesiapa yang tak makan pedas jangan la makan cili kat sini. memang berasaaaappp.
disajikan dengan dinner yang best. masuk check in hotel di universiti tersebut. oleh kerana keletihan yang amat, terus tertido. dan bangun keesokan paginya pula.

12 November 2011

esok pagi bangun breakfast pukul 8 pagi. cantik juga Walailak University ini. semalam sampai tak nampak sangat. tapi kalau compare dengan universiti kat Malaysia memang Malaysia menang lagi la. Walailak University ni bukanlah universiti Islam dan pelajar Islam di sini hanyalah minoriti. ISWU adalah persatuan Islam di sini yang menjaga dan untuk kemajuan Islam oleh pelajar di sini.

majlis bermula pada pagi itu. presentation dan talk daripada wakil ISDEV dan program lain berjalan dengan lancar. majlis diteruskan sehingga pukul 12 tengah hari. makan tengah hari sebelum check out dan meneruskan perjalan ke Ban Nua, Hat Yai. perjalanan yang agak lama juga. kami tiba di sana sebelum Maghrib.
semua peserta yang terlibat

lepas solat Zuhur/Asar kami dihidangkan dengan makanan untuk dinner. lepas Maghrib, kami dibahagikan dalam kumpulan untuk menetap di rumah keluarga angkat masing-masing. kami sekeluarga ditempatkan di rumah Tok Khatib kampung tersebut.

Ban Nua Mosque
selepas Isya', majlis diteruskan. dialog dengan penduduk kampung Ban Nua untuk mengenali sistem pentadbiran di kampung mereka. dan sungguh mereka sangat komited dan sistem masyarakat yang kuat telah terbina di Ban Nua diketuai oleh Dr Tabarani. sangat mengagumkan. lepas supper barulah kami balik ke rumah masing-masing untuk berehat.

13 November 2011


lepas Subuh kami dibawa ke atas masjid untuk melihat pemandangan dari atas. dekat atas kubah masjid tu. lepas tu kami dihidangkan sarapan oleh tuan rumah masing-masing. kemudian kami dibawa berjalan sekeliling kampung melihat keadaan di sana. selepas itu barulah kami bertolak ke Hat Yai.




Hat Yai - tempat utama para pelancong - pusat membeli-belah yang terkemuka - harga murah - banyak pilihan - barangan Siam - layaaan ~

shopping sampai 12.30 tengah hari. kemudian barulah kami teruskan perjalanan pulang ke Malaysia. berhenti solat di Masjid Bukhary, Alor Setar dan makan di kawasan sana. singgah pula di Gurun untuk solat Maghrib/Isya'. sampai di USM lebih kurang pukul 9 malam.

alhamdulillah banyak pengajaran yang aku dapat sepanjang trip ni. minat pula dengan pemikiran orang-orang akademik. rasa nak tukar ke social science pun ada jugak. takpe. itu boleh dipertimbangkan semula nanti.

yours truly,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars