Wednesday, April 21, 2010

Dr Ayash's House

semalam aku sekeluarga menerima jemputan
seorang penduduk Jeddah; Dr Ayash utk ke rumah beliau
maka dgn itu pkul 6 ptg bergerak la kami ke sana dgn taxi

sampai di sana; duduk la kami di ruang tamu
kami dihidangkan secawan coffee Arab atau qahwah
sememangnya coffee Arab x sedap bg aku
mcm halia+lengkuas+serai di-blend halus

menurut Dr Ayash coffee tersebut dibuat dgn campuran bahan2
antaranya sesuatu yg disebut 'hel' dan bkn 'hell' ye
'hel' itu adalah biji pelaga yuck! ptuih ptuih
tp terpaksa la aku minum jugak

adat di sini lepas habis minum dan tak nak tambah
maka shake cup tu menunjukkan dah habis dan tak nak dah
ikut hati aku shake banyak kali. haha.

pegi solat Maghrib kat masjid berdekatan
masjid ni mcm surau je tp subhanallah
sgt la chantek, indah lagi menawan


uncle Fehmi; org Turki dtg join majlis
menu jamuan pada malam itu adalah
jeng jeng jeng

special Kabsa rice

bayangkan. 4 org nak habiskan satu dulang nih.
sangat la kenyang. rasa mau meletop perut nih.
tambah2 la perut aku ni cute2 gitu. haha.

Dr Ayash & uncle Fehmi (kanan)

at last mmg tak habis la. byk yg lebih.
lepas 2 dihidangkan dengan dessert
apa menu dessert?

buah-buahan. itu takpe lg.
bersama coffee Arab. adeh.
hbs satu cawan terus aku *shake*

lepas hbs dessert ktorg pegi surau solat Isya'
on the way blk 2 ada la sembang dgn uncle Fehmi
baik orgnya. kata Dr Ayash, kami generasi yg sama

lepas Isya' ada lg makan
nak tau? jeng jeng jeng

nama apa aku x igt.
tp mmg manis la. disertakan teh o' panas
teh dia aku blh terima. fuuh.

habis majlis. balik ke rumah. Dr Ayash hantar.
alhamdulillah. malam yg penuh kekenyangan.
malam tu 3 cawan la jugak aku telan coffee Arab tu
wekk. ptuih. ptuih.

teringat masa smbg dgn uncle Fehmi

"so you're leaving?"
"yes. I am."
"how old are you?"
"eighteen"
"you're my brother then"
"and you are?"
"thirty-two"
"I'm still young, right?"
"yeah. there's a long way to go.
and when the time comes. you must be ready"
gulp! "InsyaAllah. I will."



yours truly,

6 comments:

amierul said...

uish..ntah mati kekenyangan ko ek..mana lagi sedap,kopi arab tu ke or teh dm??hAHA

Akif said...

tau xpe. huhu. semestinya teh DM! hahaha

ice♥ice said...

teringin nk try coffee arab..heh3

Akif said...

better not. huhu.

furqon said...

tu coffee from saudi je..
coffee ngr arab lain....lain rasenye...

Akif said...

btl2. coffee saudi je cmnih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars