Thursday, September 10, 2015

Best Friends


Salam semua. Tetiba rasa nak menulis. Ahh layan jela. Tengah ada mood ni kan.


Cuba bayangkan. Kau ada kawan rapat yang berlainan jantina. Korang selalu spend time together, buat kerja sekali, share stories and problems semua tu la. Tapi pada masa yang sama, mesti akan timbul rumours punya. MESTI. Ada la orang yang akan cakap 'dorang tu sebenarnya suka sama suka tu tapi taknak mengaku' atau 'rapat lebih lebih tu mesti ada pape tu', 

Kalau rumours saje takpe. Ni keluar pulak assumption lain macam 'aku confirm ah dorang ni suka sama suka, tak caye jom kita tuggu dan lihat'. Maka bermula lah segala judgement daripada orang ramai. Pada masa ni kau buat la apa pun dengan kawan rapat kau tu, mesti akan dipandang serong. Bila kau rapat dengan dia sembang sesama semua tu orang akan cakap 'see kan aku dah kata dorang memang ada something going on'. Kira macam tindakan kau membuktikan yang assumption dorang tu betul. Pastu bila korang jarang keluar sesama pulak 'eh gaduh ke apa tu, alaa kalau kawan biasa takkan la nak gaduh sentap sampai camtu. mesti ada pape ni'. You got the picture? Buat la apa pun, mesti akan dipandang salah dan mesti still akan buktikan assumption dorang tu betul.


Tak boleh ke lelaki dan perempuan berkawan baik tanpa ada pape perasaan pun? Ok even kalau salah sorang ada perasaan pun, takleh ke dua orang tu berkawan baik?  Ok la ok la even kalau dua dua ada perasaan pun, tapi takleh ke dua orang tu berkawan baik? Bukan ke tu hak dorang nak kawan ke nak bercinta ke nak gaduh ke, eh suka hati dorang la nak buat apa pun asalkan tak ganggu manusia lain. Kenapa manusia selalu je nak buat assumption dan tak tanya langsung tuan punya badan pasal cerita sebenar? Kan lagi senang. Things would be clear and there is no more wrong assumption.

Penah ke korang fikir apa yang dua orang tu akan rasa? 'eh kita takleh rapat dah sekarang ni sebab semua orang cakap kita ada pape'. 'eh takleh dah nak buat keje sama sama nanti orang ingat kita ni sembunyikan pape pulak dari dorang' Secara tak langsung, dua orang kawan rapat yang selesa bersama terpaksa kurangkan sikit interaksi sebab taknak manusia bercakap. Padahal dorang hanya ada satu sama lain je untuk selesa share masalah semua tu. Tapi sekarang terus jadi terbatas.

Padahal sebenarnya takde pape pun. Benda simple. Kau rapat dengan orang tu sebab kau selesa berkawan dengan dia. Habis. Tapi tu la. Maybe sebab pemikiran orang sekarang selalu 'lelaki dengan perempuan mustahil boleh kawan rapat gini kalau takde pape'. So keluar la segala assumption yang tak betul. Yang terkesannya, dua orang tu. Terus semua jadi complicated. 

So what is the solution? I don't know. Maybe you could just ask them so that they can clear things up rather than making more and more wrong assumptions. If there's nothing going on, then it's okay. If there's really something going on, maybe they will tell you. But if they don't wanna tell or open up, then it's their choice. Please do something that can help your friends, not putting them in a complicated situation.

yours truly,

Sunday, January 25, 2015

USM Sem 5


salam semua. takde pape sangat pun nak update. just nak save semua memories untuk sem 5 kat USM ni. memang la final year kan tapi rasanya macam banyak sangat je kenangan untuk sem ni. Weee.

14 September 2014 - Idea gila bebudak ni ajak pegi mandi kolam air panas kat Ulu Legong pukul 12 malam. Maka kami pun lepak la sana. Subuh baru sampai balik USM. Best jugak la. Release stress. Hehe.

4 Oktober 2014 - bersama dua budak orang ni pegi jadi referee volleyball kat Dalat International School. Pakai hentam je pegi last minute. Tapi lumayan beb. Naseb baik la ada dua orang mangkuk ni. Haha. Best best. 


1 - 8 November 2014 - team volleyball MASUM USM berentap di UMT. Walaupun tak menang tapi pengalaman beb. Memang best tengok orang orang hebat main. Jyeahhh.

sepanjang sem ni rasa maca banyak je join game futsal dengan Lutut Longgar FC ni. dan alhamduulillah selalu je sampai semi final tapi takde rezeki. haha takpe next sem kita try lagi. Poommm!

10 - 12 Disember 2014 - ada hamba Allah yang risaukan aku sampai bagi notes ni dan juga donut Jco. Letak kat kereta je. Semoga Allah rahmati beliau di atas budi baik beliau ini. Aminn.
19 Disember 2014 - Tengok Hobbit dengan Naqib. Gila dah setahun asyik meroyan kat aku nak tengok Hobbit tak habis habis. Akhirnya penantian berakhir. Haha.
22 Disember 2014 - celebrate birthday budak sorang ni kat Adam's Kitchen. Biasa la budak budak. Tapi tetap kena prank. Jangan risau. Haha. Happy birthday, Shiro.

2 Januari 2015 - Seoul Garden bersama Titans untuk celebrate 3rd anniversary Flying Titans. Tahun ni ramai yang join. Best gilaaa. Dah 3 tahun rupanya bebudak Titans ni. Terharuuu..
10 Januari 2015 - BBQ bersama semua Titans. kami bertambah ramai dan aku rasa syukur gila dapat family ni kat sini. Serius tak tipu. Sayang gila kat dorang nih. 

dan banyak lagi aktiviti lain yang aku buat kat USM ni. dan serius kebanyakannya pun dengan bebudak Titans. gila tak sayang dorang. aku ada semua abang, kakak dan adik beradik dalam family ni. ni bila budak baru masuk lagi la dapat ramai adik adik baru. diorang semua pun baik baik je. hmmm final year beb. next sem dah final sem. harapnya semua okay jela kot. kan? aminnn.

yours truly,

Sunday, January 18, 2015

Kenapa Single, Bro?


Salam semua. Entah kenapa tetiba rasa nak tulis je walaupun tahu takde sape pun yang baca. Haha. Mungkin sebab terlebih rajin malam ni entah kenapa. So takpela. Hentam saje la ye. 

"Mungkin kau single sampai sekarang pun sebab nak jaga hati orang lain"

Bila dengar ayat ni aku pun mula terfikir. Mungkin betul jugak apa yang orang kata. Hidup single ni tak semestinya sebab takde orang nak atau kau tak laku. Tak semestinya sebab kau tak hensem, tak kaya, tak pandai, takde orang suka kau. Mungkin la sebab kau ni jenis memilih sangat. Atau jenis yang memang tak suka ada pasangan sebab malas nak fikir lagi. Tu terpulang la kan. Tapi ada ke orang single sebab nak jaga hati orang lain?

Based on apa yang aku tahu la kan, benda camni maybe terjadi bila kawan kau sendiri yang suka kau. Kawan kau tu pulak memang rapat dengan kau. Memang dah setiap hari akan jumpa dia. Faham tak? Okay cuba bayangkan. Tetiba kau dapat tau yang kawan sekelas kau yang memang setiap hari akan jumpa, dan setiap hari akan sembang, makan sesama, study sesama semua tu, sebenarnya suka dan simpan perasaan kat kau. Padahal masa tu kau takde rasa suka ke pape pun kat dia. Dan masa tu jugak kau memang single dan malas lagi nak fikir pasal hal perasaan semua ni. Apa yang kau rasa bila kawan sendiri suka kau padahal kau takde pun rasa suka yang special kat dia?


Kau sendiri mungkin taktau nak buatpe. Takkan nak suka balik padahal memang hati kau taknak. Takkan tak layan pulak padahal sebelum ni setiap hari korang okay je spend time sama sama. Kau nak jaga hati dia tapi pada masa yang sama kau takleh terima dia lebih dari kawan dan kau taknak dia kecewa atau sedih. Kawan rapat sendiri kan. Complicated jugak la sebenarnya. So apa yang patut kau buat? Sampai kau sendiri rasa bersalah kalau nak suka sesape pun masa tu. Sebab takut kawan sendiri terasa atau kecewa. Kenapa kau boleh suka orang lain padahal kawan kau yang kau lagi rapat yang suka kau ni, kau taknak pulak. Memang. Sebenarnya tu la kepedihan friendzone. Tapi memang perasaan takleh nak paksa kan. 

Jadi kau decide untuk stay single. Yup - sebab nak jaga hati kawan kau. Taknak dia sedih atau kecewa bila nampak kau dengan orang lain. Jadi mungkin sebab tu la sesetengah orang stay single sampai sekarang. Walaupun sebenarnya ramai je orang suka dia. Tapi dia just tak sanggup tengok kawan sendiri sedih. Mungkin satu hari nanti dia dapat jugak la jumpa orang yang boleh hilangkan perasaan bersalah ni. Orang yang buat dia lebih fikir penting jugak sebenarnya kebahagiaan diri sendiri.

p/s: kak Linda cakap orang yang tulis blog ni kadang kadang sebab diorang rasa sunyi. Dah single mau tak rasa sunyi ke woi? Haha. Ok takde kaitan dengan post di atas. 

yours truly,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars