Saturday, February 15, 2014

Titans & PJJ


salam semua. saje je nak cerita sebab tengah bosan.
aku rasa cuti sem sebulan kali ni memang best sebab setiap petang boleh je main bola tampar dengan kehadiran pelajar PJJ. best woo. kalau tak kitorang main kat IPG ataupun kat UiTM je sebab kat USM takde orang sangat nak main pun. tiba-tiba je Abang Awie mesej kitorang cakap jom main dengan pelajar PJJ yang lain. rupanya ramai jugak player PJJ yang ada kat USM ni. yesss.



so aku rasa takde la kosong sangat cuti ni. abang-abang dan kakak-kakak PJJ ni memang sporting habes la. walaupun tua sikit daripada kitorang dan boleh kata mostly dah ada family sendiri pun tapi dorang tetap sempoi. layan je kerenah kitorang ni. paling kagum dengan semangat dan passion diorang yang setiap hari turun ke court untuk release tension lepas belajar. jiwa kita sama beb. pastu boleh je masuk main sama-sama, pegi makan sekali, pegi jalan jalan sekali. tetiba rasa macam kitorang dah satu family dah. hubungan kejap je baru kenal tapi rasa rapat. best laaa.

sebelum abang Awie balik, dia kasi puisi sikit kat kitorang. haa try baca.

Sahabat Bola Tampar USM...
(didedikasikan istimewa buat kesemua pemain USM PJJ Volleyball Lovers dan USM Fulltimers Volleyball Team)- Sempena Kursus Intensif PJJ/USM 2014.

Semalam kita bukan kenalan
Semalam kita bukan kawan
Semalam kita bukan teman sepermainan
Semalam kita bukan satu kumpulan
Semalam kita bukan sama jalan
Semalam kita berlainan haluan
Semalam kita berbeza zaman
Hadir ke sini hanya untuk satu tujuan
Demi segenggam ijazah untuk masa depan.

Tetapi kuasa tuhan tiada siapa yang bisa nafikan...
Umpama ajal, maut, jodoh dan pertemuan
Hanya Illahi yang mampu tentukan
Dengan keizinan dan perkenan
Satu sukan jadi sebab jadi alasan
Menyatukan kita satu kumpulan
Jadi teman setia satu permainan
Setiap hari selepas Asar selesai ditunaikan
Kita bersama bergurau sakan
Ketawa dan riang menyeri taman
Mengutuk mengata jadi bahan
Sebagai merapat nilai persahabatan
Sekadar bergurau mengusik kawan
Tiada niat untuk melukakan
Atau menggores hati nan rawan...

Bola itu menjadi saksi persahabatan
Dalam sekelip mata kita berkawan
Setiap petang jadi tak keruan
Tunggu masa untuk berlawan
Lambat turun rasa terkilan
Yang datang lambat kena tunggu giliran
Semakin hari semakin terasa kemeriahan
Gelanggang suram bertukar gambaran
Menjadi ceria penuh sorakkan
Yang menang bertepukkan
Yang kalah melawan
Demi sebuah sukan yang menyatukan kita sepasukan

Hari berganti berganda kemesraan
Ke sana ke mari mencari makan
Setiap hari penuh perancangan
Berjalan jalan cari pengalaman
Membina kenangan mengerat persahabatan
Yang bermula dari sebiji bola sejenis sukan
Terjalin ikatan sesama kawan.

Semoga kenangan yang manis antara kita semua akan kekal di ingatan untuk selamanya. Ia bagaikan sebuah hadiah yang mengiringi perjalanan kita menuju ke menara gading ini bersama. Terima kasih teman. Terima kasih kawan-kawan. Semoga berbahagia semuanya. Amin.

Nukilan,
Cikgu Awie
Cahaya Gemilang USM
Jam 2105
12 Februari 2014

***

haa sekali baca sedih terharu pulak. rindu laaa nak main dengan diorang. semoga abang-abang dan kakak-kakak sihat sentiasa. insyaAllah jumpa lagi ye nanti. boleh buat friendly lagi. hehe. terima kasih atas jasa baik anda semua. halalkan makan minum kitorang. maaf kalau kitorang ada salah silap. semoga kita jumpa lagi insyaAllah :D

yours truly,

Monday, February 10, 2014

Tuhan Lebih Saintifik



salam semua. saje nak kongsi satu buku yang aku baca.
mungkin sebab menarik kot. tema yang dibawa boleh kata best jugak.

"Dia mengira Sains boleh menolak kewujudan Tuhan & Sains boleh menjelaskan segala-galanya, rupa-rupanya Sains membawa kepada Tuhan & Tuhan adalah penjelasan segala-galanya."


buku ni menceritakan tentang perbezaan Ateis (tiada agama) dengan agama-agama lain seperti Islam, Kristian & Buddha. banyak persoalan yang ditumbalkan oleh orang-orang Ateis yang kebanyakannya soalan itu mampu dijawab oleh ilmu sains. tetapi ada soalan yang lebih besar yang tidak mampu dijawab oleh sains melainkan dengan kepercayaan dan agama. buku ni best sebab dia banyak buat kita berfikir secara logik dan supaya kita pandang sesuatu perkara dengan lebih luas. menarik ni. orang Islam dan orang bukan Islam pun sesuai baca supaya minda kita terbuka lebih luas.

Antara dialog seorang Ateis dan seorang Islam yang best la bagi aku dalam buku ni:

"Saya perhatikan tuan (ateis) bekerja keras untuk menyebarkan kefahaman tuan. Apa yang akan tuan perolehi dengan tindakan tuan?"

"Saya akan dapat kepuasan pada hati saya. Saya lebih selesaapabila melihat fikiran manusia tidak dicemari dan dikongkong oleh agama"

"Jika tuan gagal dan mereka tidak percayakan kefahaman tuan, apa perasaan tuan?"

"Pastinya saya akan kecewa dan hati saya sakit, apabila manusia terus melakukan perkara yang tidak sepatutnya. Saya akan terus berusaha untuk terus membersihkan pemikiran manusia"

"Itulah perbezaan antara pihak saya (Islam) dan pihak tuan (Ateis). Satu perbezaan yang ketara"

"Maksud tuan?"

"Bagi kami, tidak ada istilah gagal. Manusia menerima ataupun tidak, kami tetap akan menang. Kami tetap akan diganjarkan pahala oleh tuhan atas setiap usaha yang kami lakukan. Tuan, kalaulah benar tuhan itu ada, kalaulah benar. Apakah tuan sanggup mengambil risiko meredah tinggal di dalam api untuk selama-lamanya?"

haaa. amacam? menarik kan. ni baru sikit. banyak lagi dialog yang best. persoalan persoalan yang sering orang bukan Islam keliru dengan Islam sendiri. memang buku ni sangat disarankan untuk baca. tak bosan pun. bahasa yang digunakan pun senang untuk difahami. hehe.

"Katakan kita sekarang sedang bertaruh. Jika tuan (Ateis) menang, tuan tidak akan dapat apa-apa keuntungan dan saya (Islam) juga tidak rugi apa-apa. Namun jika saya menang, tuan akan diseksa berat seumur hidup dan saya mendapat untuk yang besar. Adakah ini satu pertaruhan yang adil?"

"Tidak. Ia berat sebelah"

"Kita bukan mencari kemenangan, tetapi mencari kebenaran. Jika fahaman Ateis itu benar, saya tidak rugi apa-apa. Tetapi jika fahaman itu salah, tuan tentu tidak sanggup diseksa dalam api kelak"

yours truly,

Monday, February 3, 2014

100 Doraemon


salam semua. saje je nak cakap. 
aku dah pegi 100 Doraemon Secret Gadgets Expo!


haha. best gila. bagi peminat Doraemon dari kecik macam aku la. memang dari dulu lagi aku kumpul semua komik Doraemon. takyah cakap la. Doraemon volume 1-45 tu settle dah. cerita-cerita panjang Doraemon tu pun ada. tak termasuk komik berwarna la apa semua benda tu la. aku dulu baca ulang-ulang la buku tu. best. dan at last aku dapat tengok semua gadget yang pernah ada dalam buku Doraemon tu. takdela semua tapi 100 gadget. kira banyak la tu. haa best woo.

antara gadgets yang dipamerkan. haa lagi best kalau boleh guna betul betul

semua gadget best ah. aku boleh imagine wo kalau boleh guna tu

aku dah mintak sikit dah Memory Bread ni kat Doraemon. next exam confirm score punya ah
aku siap pegi wedding Nobita dengan Shizuka lagi kot. dorang kirim salam semua

100 Doraemon Secret Gadgets Expo - best!

pastu ada lagi la dorang jual cenderamata semua tu. siap ada jual makanan yang menarik macam Dorayaki, Memory Bread dan macam macam lagi. expo ni sampai 23 Mac 2014 dekat Viva Home KL. pegi la kalau korang memang peminat Doraemon. bila lagi nak tengok gadget Doraemon live kan. heee.

yours truly,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Truly Stars